Home UP BOARD Question Papers NCERT Solutions CBSE Papers CBSE Notes NCERT Books CBSE Syllabus

Maths Sample Paper For Class 12 With Solution NCERT CBSE Board 2020

Here we are providing CBSE Previous Year Question Papers Class 6 to 12 solved with soutions Maths Sample Paper for Class 12 With Solution NCERT CBSE Board 2020 Maths sample paper class 12, Maths previous year question paper class 12, cbse class 12 Maths sample paper, cbse class 12 Maths sample paper 2020, Maths sample paper class 12 2020, cbse sample paper 2020 class 12 Maths, class 12 Maths sample paper 20 Practice of previous year question papers and sample papers protects each and every student to score bad marks in exams.If any student of CBSE Board continuously practices last year question paper student will easily score high marks in tests. Fortunately earlier year question papers can assist the understudies with scoring great in the tests. Unraveling previous year question paper class 12 Maths is significant for understudies who will show up for Class 12 Board tests.

Class 12 Subject Maths Paper Set 4 with Solutions

Section – A

Question numbers 1 to 10 are multiple choice questions of 1 mark each. Select the correct option :


Question 1: (Marks 1)

ncert class 12th math Question 1



Answer :

ncert class 12th math Answer 1



Question 2: (Marks 1)

ncert class 12th math Question 2



Answer :

(a) [28]


Question 3: (Marks 1)

ncert class 12th math Question 3



Answer :

(c) -1


Question 4: (Marks 1)

ncert class 12th math Question 4



Answer :

ncert class 12th math Answer 4



Question 5: (Marks 1)

ncert class 12th math Question 5



Answer :

(c) 60°


Question 6: (Marks 1)

ncert class 12th math Question 6



Answer :

(d) aa’ + cc’ = –1


Question 7: (Marks 1)

The two planes x – 2y + 4z = 10 and 18x + 17y + kz = 50 are perpendicular, if k is equal to

(a) –4

(b) 4

(c) 2

(d) –2


Answer :

(b) 4


Question 8: (Marks 1)

In an LPP, if the objective function z = ax + by has the same maximum value on two corner points of the feasible region, then the number of points at which zmax occurs is

(a) 0

(b) 2

(c) finite

(d) infinite


Answer :

(d) infinite


Question 9: (Marks 1)

ncert class 12th math Question 9



Answer :

ncert class 12th math Answer 9



Question 10: (Marks 1)

ncert class 12th math Question 10



Answer :

ncert solution class 12th math Answer 10


In Q. Nos. 11 to 15, fill in the blanks with correct word / sentence :


Question 11: (Marks 1)

If f : R → R be given by f(x) = (3 – x 3 ) 1/3, then fof (x) = ________


Answer :

x


Question 12: (Marks 1)

ncert solution class 12th math Question 12



Answer :

- 3


Question 13: (Marks 1)

The number of points of discontinuity of f defined by f(x) = |x| – |x + 1| is ____________.


Answer :

Zero


Question 14: (Marks 1)

The slope of the tangent to the curve y = x 3 – x at the point (2, 6) is _______.

OR

The rate of change of the area of a circle with respect to its radius r, when r = 3 cm, is _________.


Answer :

11

OR

6π cm2 /cm


Question 15: (Marks 1)

ncert solution class 12th math Question 15



Answer :

ncert solution class 12th math Answer 15
OR
0


Q. 16 to 20 are very short answer questions.


Question 16: (Marks 1)

ncert solution class 12th math Question 16



Answer :

ncert solution class 12th math Answer 16



Question 17: (Marks 1)

ncert solution class 12th math Question 17



Answer :

ncert solution class 12th math Answer 17



Question 18: (Marks 1)

ncert solution class 12th math Question 18



Answer :

ncert solution class 12th math Answer 18



Question 19: (Marks 1)

ncert solution class 12th math Question 19



Answer :

ncert solution class 12th math Answer 19



Question 20: (Marks 1)

ncert solution class 12th math Question 20



Answer :

ncert solution class 12th math Answer 20


Section – B

Q. Nos. 21 to 26 carry 2 marks each.


Question 21: (Marks 2)

ncert solution class 12th math Question 21



Answer :

ncert solution class 12th math Answer 21



Question 22: (Marks 2)

ncert solution class 12th math Question 22

Answer :

ncert solution class 12th math Answer 22



Question 23: (Marks 2)

Show that the function f defined by f(x) = (x – 1) ex + 1 is an increasing function for all x > 0.


Answer :

ff (x) = xex

Now x > 0 and ex > 0 for all x

∴ ff (x) > 0 ⇒ f is increasing function.


Question 24: (Marks 2)

ncert solution class 12th math Question 24



Answer :

ncert solution class 12th math Answer 24



Question 25: (Marks 2)

Find the equation of the plane with intercept 3 on the y-axis and parallel to xz – plane.


Answer :

Let required plane parallel to xz -plane is y = k

Given y -intercept is 3 ⇒ k = 3

⇒Equation of required plane is y = 3


Question 26: (Marks 2)

ncert solution class 12th math Question 26



Answer :

ncert solution class 12th math Answer 26


Section – C

Q. Nos. 27 to 32 carry 4 marks each.


Question 27: (Marks 4)

Prove that the relation R on Z, defined by R {(x, y) : (x – y) is divisible by 5} is an equivalence relation.


Answer :

ncert solution class 12th math Answer 27



Question 28: (Marks 4)

ncert solution class 12th math Question 28



Answer :

ncert solution class 12th math Answer 28



Question 29: (Marks 4)

ncert solution class 12th math Question 29



Answer :

ncert solution class 12th math Answer 29



Question 30: (Marks 4)

ncert solution class 12th math Question 30



Answer :

ncert solution class 12th math Answer 30



Question 31: (Marks 4)

ncert solution class 12th math Question 31



Answer :

ncert solution class 12th math Answer 31



Question 32: (Marks 4)

A coin is biased so that the head is three times as likely to occur as tail. If the coin is tossed twice, find the probability distribution of number of tails. Hence find the mean of the number of tails.

OR

Suppose that 5 men out of 100 and 25 women out of 1000 are good orators. Assuming that there are equal number of men and women, find the probability of choosing a good orator.


Answer :

ncert solution class 12th math Answer 32

Section – D

Q. Nos. 33 to 36 carry 6 marks each.


Question 33: (Marks 6)

ncert solution class 12th math Question 33



Answer :

ncert solution class 12th math Answer 33



Question 34: (Marks 6)

Find the intervals on which the function f(x) = (x – 1)3 (x – 2)2 is (a) strictly increasing (b) strictly decreasing.

OR

Find the dimensions of the rectangle of perimeter 36 cm which will sweep out a volume as large as possible, when revolved about one of its side. Also, find the maximum volume.


Answer :

ncert solution class 12th math Answer 34



Question 35: (Marks 6)

Find the area of the region lying in the first quadrant and enclosed by the x – axis, the line y = x and the circle x 2 + y2 = 32.


Answer :

ncert solution class 12th math Answer 35



Question 36: (Marks 6)

ncert solution class 12th math Question 36



Answer :

ncert solution class 12th math Answer 36


☞ Click here for privious year Question papers

Maths Sample Paper for Class 12 With Solution NCERT CBSE Board 2020

Maths sample paper class 12, Maths previous year question paper class 12, cbse class 12 Maths sample paper, cbse class 12 Maths sample paper 2020, Maths sample paper class 12 2020, cbse sample paper 2020 class 12 Maths, class 12 Maths sample paper 2020, class 12 important questions Maths, cbse class 12 board exam Maths paper, Maths previous year question papers class 12 with solutions, Maths sample paper class 12 2019, cbse class 12 Maths question paper 2017 solved pdf, cbse class 12 Maths question paper 2018, class 12 Maths paper 2019, Maths question paper for class 12, cbse class 12 Maths paper 2019

Ncert Solution for class 6 to 12 download in pdf

CBSE Model test papars Download in pdf

NCERT Books Free Pdf Download for Class 5, 6, 7, 8, 9, 10 , 11, 12 Hindi and English Medium

Mathematics Biology Psychology
Chemistry English Economics
Sociology Hindi Business Studies
Geography Science Political Science
Statistics Physics Accountancy

CBSE Syllabus Class 6 to 9, 10, 11, 12 Maths, Science, Hindi, English ...

Last year CBSE Question paper for Class 6 to 9, 10, 11, 12 Maths, Science, Hindi, English ...

Important Links

Follow Us On

Face book page ncerthelp twitter page youtube page linkdin page

Revised Syllabus for Class 12

Please Share this webpage on facebook, whatsapp, linkdin and twitter.

Facebook Twitter whatsapp Linkdin

Copyright @ ncerthelp.com A free educational website for CBSE, ICSE and UP board.