Home UP BOARD Question Papers NCERT Solutions CBSE Papers CBSE Notes NCERT Books CBSE Syllabus

CBSE Previous Year Question Papers Class 12 Maths With Solutions

Here we are providing CBSE Previous Year Question Papers Class 6 to 12 solved with soutions CBSE Previous Year Question Papers Class 12 Maths with Solutions Maths sample paper class 12, Maths previous year question paper class 12, cbse class 12 Maths sample paper, cbse class 12 Maths sample paper 2020, Maths sample paper class 12 2020, cbse sample paper 2020 class 12 Maths, class 12 Maths sample paper 20 Practice of previous year question papers and sample papers protects each and every student to score bad marks in exams.If any student of CBSE Board continuously practices last year question paper student will easily score high marks in tests. Fortunately earlier year question papers can assist the understudies with scoring great in the tests. Unraveling previous year question paper class 12 Maths is significant for understudies who will show up for Class 12 Board tests.

Class 12 Subject Maths Paper Set 3 with Solutions

SECTION A

Question numbers 1 to 20 carry 1 mark each.

Question numbers 1 to 10 are multiple choice type questions. Select the correct option.


Question 1: (Marks 1)

If f and g are two functions from R to R defined as f(x) = |x| + x and g(x) = |x| – x, then fog (x) for x < 0 is

(A) 4x

(B) 2x

(C) 0

(D) – 4x


Answer :

(D) –4x


Question 2: (Marks 1)



Answer :




Question 3: (Marks 1)

ncert class 12th math Question 3



Answer :

(A) 64


Question 4: (Marks 1)

The maximum value of slope of the curve y = – x 3 + 3x2 + 12x – 5 is

(A) 15

(B) 12

(C) 9

(D) 0


Answer :

(A) 15


Question 5: (Marks 1)

ncert class 12th math Question 5



Answer :

(A) tan (xex) + c


Question 6: (Marks 1)

ncert class 12th math Question 6



Answer :

(A) 1


Question 7: (Marks 1)

ncert class 12th math Question 7


Answer :

ncert class 12th math Answer 7



Question 8: (Marks 1)

The coordinates of the foot of the perpendicular drawn from the point (– 2, 8, 7) on the XZ-plane is

(A) (– 2, – 8, 7)

(B) (2, 8, – 7)

(C) (– 2, 0, 7)

(D) (0, 8, 0)


Answer :

(C) (–2, 0, 7)


Question 9: (Marks 1)

ncert class 12th math Question 9



Answer :

ncert class 12th math Answer 9



Question 10: (Marks 1)

ncert class 12th math Question 10



Answer :

(B) (0, 8)

Fill in the blanks in question numbers 11 to 15


Question 11: (Marks 1)

ncert class 12th math Question 11



Answer :

0

OR

ncert class 12th math Answer 11



Question 12: (Marks 1)

ncert class 12th math Question 12



Answer :

ncert class 12th math Answer 12



Question 13: (Marks 1)

The equation of the tangent to the curve y = sec x at the point (0, 1) is __________ .


Answer :

y =1


Question 14: (Marks 1)

ncert class 12th math Question 14



Answer :

3

OR

ncert class 12th math Answer 14



Question 15: (Marks 1)

A bag contains 3 black, 4 red and 2 green balls. If three balls are drawn simultaneously at random, then the probability that the balls are of different colours is __________ .


Answer :

ncert class 12th math Answer 15


Question numbers 16 to 20 are very short answer type questions.


Question 16: (Marks 1)

Construct a 2 × 2 matrix A = [aij] whose elements are given by aij = |(i)2 – j|.


Answer :

ncert class 12th math Answer 16



Question 17: (Marks 1)

Differentiate sin2 (x) with respect to x.


Answer :

ncert class 12th math Question 18



Question 18: (Marks 1)

Find the interval in which the function f given by f(x) = 7 – 4x – x 2 is strictly increasing.


Answer :

f′ (x) 4 2x =− − 1/2

⇒ f(x) is increasing on (–∞, –2)


Question 19: (Marks 1)

ncert class 12th math Question 19



Answer :

ncert class 12th math Answer 19



Question 20: (Marks 1)

An unbiased coin is tossed 4 times. Find the probability of getting at least one head.


Answer :

ncert class 12th math Answer 20


SECTION B

Question numbers 21 to 26 carry 2 marks each.


Question 21: (Marks 2)

ncert class 12th math Question 21



Answer :

ncert class 12th math Answer 21



Question 22: (Marks 2)

ncert class 12th math Question 22



Answer :

ncert class 12th math Answer 22



Question 23: (Marks 2)

ncert class 12th math Question 23



Answer :

ncert class 12th math Answer 23



Question 24: (Marks 2)

ncert class 12th math Question 24



Answer :

ncert class 12th math Answer 24



Question 25: (Marks 2)

Find the coordinates of the point where the line through (– 1, 1, – 8) and (5, – 2, 10) crosses the ZX-plane.


Answer :

ncert class 12th math Answer 25



Question 26: (Marks 2)

If A and B are two events such that P(A) = 0·4, P(B) = 0·3 and P(A ∪ B) = 0·6, then find P(B’ ∩ A)


Answer :

P(A ∩ B) = P(A) + P(B) − P(A ∪ B) 0.1 1

P(B’ ∩ A) = P(A) − P(A ∩ B) = 0.3

SECTION C

Question numbers 27 to 32 carry 4 marks each.


Question 27: (Marks 4)

ncert class 12th math Question 27



Answer :

ncert class 12th math Answer 27



Question 28: (Marks 4)

ncert class 12th math Question 28



Answer :

ncert class 12th math Answer 28



Question 29: (Marks 4)

ncert class 12th math Question 29



Answer :

ncert class 12th math Answer 29



Question 30: (Marks 4)

Find the general solution of the differential equation x 2y dx – (x3 + y3) dy = 0.


Answer :

ncert class 12th math Answer 30



Question 31: (Marks 4)

Solve the following LPP graphically :

Minimise z = 5x + 7y

subject to the constraints

2x + y ≥ 8

x + 2y ≥ 10

x, y ≥ 0


Answer :

ncert class 12th math Answer 31



Question 32: (Marks 4)

A bag contains two coins, one biased and the other unbiased. When tossed, the biased coin has a 60% chance of showing heads. One of the coins is selected at random and on tossing it shows tails. What is the probability it was an unbiased coin ?

OR

ncert class 12th math Question 32



Answer :

ncert class 12th math Answe 32


SECTION D

Question numbers 33 to 36 carry 6 marks each.


Question 33: (Marks 4)

Solve the following system of equations by matrix method :

x – y + 2z = 7

2x – y + 3z = 12

3x + 2y – z = 5

OR

Obtain the inverse of the following matrix using elementary operations :

ncert class 12th math Question 33



Answer :

ncert class 12th math Answer 33



Question 34: (Marks 4)

Find the points on the curve 9y2 = x2, where the normal to the curve makes equal intercepts with both the axes. Also find the equation of the normals.


Answer :

ncert class 12th math Answer 34



Question 35: (Marks 4)

Find the area of the following region using integration: {(x, y) : y ≤ | x | + 2, y ≥ x2}.

OR

Using integration, find the area of a triangle whose vertices are (1,0), (2, 2) and (3,1).


Answer :

ncert class 12th math Answer 35



Question 36: (Marks 4)

ncert class 12th math Question 36



Answer :

ncert class 12th math Answer 36


☞ Click here for privious year Question papers

CBSE Previous Year Question Papers Class 12 Maths with Solutions

Maths sample paper class 12, Maths previous year question paper class 12, cbse class 12 Maths sample paper, cbse class 12 Maths sample paper 2020, Maths sample paper class 12 2020, cbse sample paper 2020 class 12 Maths, class 12 Maths sample paper 2020, class 12 important questions Maths, cbse class 12 board exam Maths paper, Maths previous year question papers class 12 with solutions, Maths sample paper class 12 2019, cbse class 12 Maths question paper 2017 solved pdf, cbse class 12 Maths question paper 2018, class 12 Maths paper 2019, Maths question paper for class 12, cbse class 12 Maths paper 2019

Ncert Solution for class 6 to 12 download in pdf

CBSE Model test papars Download in pdf

NCERT Books Free Pdf Download for Class 5, 6, 7, 8, 9, 10 , 11, 12 Hindi and English Medium

Mathematics Biology Psychology
Chemistry English Economics
Sociology Hindi Business Studies
Geography Science Political Science
Statistics Physics Accountancy

CBSE Syllabus Class 6 to 9, 10, 11, 12 Maths, Science, Hindi, English ...

Last year CBSE Question paper for Class 6 to 9, 10, 11, 12 Maths, Science, Hindi, English ...

Important Links

Follow Us On

Face book page ncerthelp twitter page youtube page linkdin page

Revised Syllabus for Class 12

Please Share this webpage on facebook, whatsapp, linkdin and twitter.

Facebook Twitter whatsapp Linkdin

Copyright @ ncerthelp.com A free educational website for CBSE, ICSE and UP board.