Home UP BOARD Question Papers NCERT Solutions CBSE Papers CBSE Notes NCERT Books CBSE Syllabus

Biology Sample Paper For Class 12 With Solution NCERT CBSE Board 2020

Here we are providing CBSE Previous Year Question Papers Class 6 to 12 solved with soutions Biology Sample Paper for Class 12 With Solution NCERT CBSE Board 2020 Biology sample paper class 12, Biology previous year question paper class 12, cbse class 12 Biology sample paper, cbse class 12 Biology sample paper 2020, Biology sample paper class 12 2020, cbse sample paper 2020 class 12 Biology, class 12 Biology s Practice of previous year question papers and sample papers protects each and every student to score bad marks in exams.If any student of CBSE Board continuously practices last year question paper student will easily score high marks in tests. Fortunately earlier year question papers can assist the understudies with scoring great in the tests. Unraveling previous year question paper class 12 Biology is significant for understudies who will show up for Class 12 Board tests.

Class 12 Subject Biology Paper Set 4 with Solutions

SECTION - A

(Q. Nos. 1 - 5 are of one mark each)


Question 1: (Marks 1)

Which one of the following is not found in a female gametophyte of an angiosperm ?

(a) Germ pore

(b) Synergids

(c) Filiform apparatus

(d) Central cell


Answer :

(a) / Germ pore


Question 2: (Marks 1)

The autosomal disorder/disease in humans is

(a) Colour blindness

(b) Thalassemia

(c) Haemophilia

(d) Turner’s Syndrome


Answer :

(b) / Thalassemia


Question 3: (Marks 1)

Choose the chromosome, in a human, that possesses least number of genes.

(a) 21st Chromosome

(b) Autosome

(c) X-Chromosome

(d) Y-Chromosome


Answer :

(d) / Y-Chromosome


Question 4: (Marks 1)

The practice of mating unrelated animals within the same breed, but with no common ancestor on either side of the pedigree for 4-6 generation is known as

(a) out-breeding

(b) out-crossing

(c) cross-breeding

(d) in-breeding

OR

Bacteria present in rumen of a cattle digest cellulose to produce

(a) Polysaccharides

(b) Sucrose

(c) Ethanol

(d) Methane


Answer :

(b) / out crossing

OR

(d) / Methane


Question 5: (Marks 1)

It is observed that, the species diversity decreases as we

(a) move away from equator to poles

(b) move towards equator from poles

(c) move along the equator

(d) move from deserts to rain-forests.

OR

CNG is preferred as a fuel over diesel for public transport because

(i) it is cost effective.

(ii) it burns almost completely.

(iii) it can be recycled.

(iv) it burns only partially.

Choose the correct combination.

(a) (i) + (ii)

(b) (i) + (iii)

(c) (ii) + (iii)

(d) (iii) + (iv)


Answer :

(a) / move away from equator to poles

OR

(a) / (i) + (ii)

SECTION - B


Question 6: (Marks 2)

Mention the advantages of emasculation and bagging in artificial hybridization in plants bearing unisexual, and bisexual flowers.


Answer :

(Unisexual) - No need of emasculation in female flowers / plants , flowers are bagged before flowers open to prevent pollination by undesirable pollen grain / contaminated with undesirable pollen

(Bisexual) - Removal of anthers / emasculation before dehiscence , and bagging to avoid contamination of stigma from unwanted pollen

Question 7: (Marks 7)

Two children one with blood group ‘AB’ and other with blood group ‘O’ are born to parents, where the father has blood group ‘A’ and the mother has blood group ‘B’. Work out a cross to show how is it possible ?


Answer :

Two children one with blood group ‘AB’ and other with blood group ‘O’ are born to parents, where the






Question 8: (Marks 2)

Name the types of acquired immune responses, and the special types of lymphocytes involved in providing them.

OR

Name two organisms belonging to two different kingdoms, that are commonly used as biofertilizers, and how ?


Answer :

Humoral immune response , B lymphocytes / B cells

Cell mediated immunity / cell mediated response , T-lymphocytes / T cells

OR

(i) Mycorrhiza (fungi) , genus Glomus absorbs phosphorus from soil and passes it to the plant

(ii) Rhizobium (monera) , fixes atmospheric nitrogen and increases soil fertility /

Cyanobacteria (monera) , fixes atmospheric nitrogen and increases soil fertility /

Azospirillum / Azotabacter (monera) , fixes atmospheric nitrogen and increases soil fertility


Question 9: (Marks 2)

Write the basis of naming the restriction endonuclease EcoRI.


Answer :

The first letter comes from the (genus) Escherichia , and the second two letters from the (species) coli of prokaryotic cell from which the enzyme is isolated , In EcoRI the letter R is derived from the name of strain , Roman number indicate the order in which enzyme was isolated (from the strain of bacteria)


Question 10: (Marks 2)

What are transgenic animals ? How was the first transgenic cow found to be more useful than the normal cow, for humans ?


Answer :

-Animals having undergone DNA manipulation (to express an extra / foreign gene)

-(Rosie) produced human protein - enriched milk / 2.4 gm protein per litre which contained human alpha - lactalbumin , and was nutritionally more balanced (product) for human babies than natural cow milk


Question 11: (Marks 2)

How do the following organisms pull through the adverse environmental conditions ?

(a) Fungi

(b) Zooplankton

(c) Bear

(d) Snails


Answer :

a. (Fungi) - Thick walled spores

b. (Zooplanktons) - diapause / a stage of suspended development

c. (Bear) - Hibernation during winters

d. (snails) - aestivation to avoid summer / related problem / heat and dessication


Question 12: (Marks 2)

(a) How many primary producers do you think would be needed to support six tertiary consumers in a grassland ecosystem ?

(b) Draw a grassland pyramid to substantiate your answer.


Answer :

(a) Since number of tertiary consumers is six hence number of primary producers is many more in number than tertiary consumers

Draw a grassland pyramid to substantiate your answer


(mark for correct order of trophic levels with decreasing number)

SECTION - C

(Q. Nos. 13 - 21 are of three marks each)


Question 13: (Marks 3)

Explain the role of pituitary and ovarian hormones in the menstrual cycle of humans females.


Answer :

(Pituitary hormones) - Gonadotropins / FSH - causes follicular development , secretion of estrogen (by growing follicles)

LH - induces rupture of Graafian follicle / ovulation , remaining part of Graafian follicle transform into corpus luteum which releases progesterone

(Ovarian hormone) - Estrogen causes growth and maturation of follicle and is necessary for repair of endometrium

Progesterone - necessary for maintenance of the endometrium for implantation


Question 14: (Marks 3)

(a) List the four major causes of increasing population in our country that you would like to speak on to your fellow students.

(b) Write any two steps that you would stress upon to control the population explosion.


Answer :

(a) Rapid decline in death rate , decline in maternal mortality rate , decline in infant mortality rate (IMR) , increase in number of people in reproductive age , increased health facilities , improved (better)living condition (any four)

(b) Encourage use of contraceptive methods , statutory raising of marriageable age of females to 18 yrs and that of males to 21 years , incentives should be given to couples for maintaining small families (any two)


Question 15: (Marks 3)

Explain the discovery made by Hershey and Chase using radioactive sulphur and phosphorus in their experiment.

OR

Describe the experiment where Mathew Meselson and Franklin Stahl used heavy isotope of Nitrogen.


Answer :

They grew viruses / bacteriophages in a medium containing radioactive Sulphur to make protein coat radioactive , grew bacteriophages in radioactive Phosphorus medium to make their DNA radioactive ,

They infected E.coli with these radioactive phages separately , bacteria which were infected with viruses with radioactive protein (radioactive Sulphur) did not show any radioactivity on centrifugation ,

Bacteria which were infected with viruses with radio active DNA were radioactive ,

They proved that DNA is the genetic material

OR

They grew E.coli in 15NH4 Cl medium for many generations , 15N was incorporated into newly synthesized / heavy DNA , these cells were transferred into 14NH4 Cl / normal medium , DNA extracted from culture after one generation / 20 minutes had hybrid / intermediate density,

DNA extracted after 40 minutes was composed of equal amounts of this hybrid DNA and of ‘light’ DNA , The experiment proved that DNA replicates semi-conservatively

//

(In lieu of the above explanation the following diagram can be considered)

Describe the experiment where Mathew Meselson and Franklin Stahl used heavy isotope of Nitrogen


The experiment proved that DNA replicates semi-conservatively


Question 16: (Marks 3)

Analogous organs are a result of convergent evolution whereas homologous organs are a result of divergent evolution. Justify with the help of suitable example for each.


Answer :

Although wings of butterfly and birds look alike they are not anatomically similar, but perform similar functions such organs are called analogous , are a result of convergent evolution / different structures evolving for the same functions , (Accept other similar examples like sweet potato and potato / eyes of octopus and mammals / flippers of Penguin and Dolphins)

Bones of forelimbs in whales-bats-cheetah-humans have similar pattern / anatomical structure to perform different functions , (due to different habitat and needs) these structures are said to be homologous , and show divergent evolution (accept examples of vertebrate hearts / vertebrate brains / thorns of Bougainvillea and tendril of Cucurbita)


Question 17: (Marks 3)

Compare the symptoms of ascariasis, amoebiasis and elephantitis.


Answer :

(Ascariasis) - internal bleeding / muscular pain / blockage of intestinal passage / fever / anemia (any two)

(Amoebiasis) - Constipation / abdominal pain and cramps / stools with excess mucus and blood clots (any two)

(Elephantiasis) - Chronic inflammation of the organs including genital organs / lymphatic vessels of lower limb / gross deformities (any two)


Question 18: (Marks 3)

(a) Write the difference between the pro insulin and mature insulin.

(b) How did American company Eli Lilly produce human insulin using rDNA technique ?


Answer :

(a) Pro insulin / Pro hormone has peptide chain A and chain B along with peptide chain C in the middle ,

Mature insulin has only peptide chain A and chain B linked together by disulphide bond

(b) Prepared two DNA sequences corresponding to chains A and B of human insulin , and introduced them into plasmids of E.coli to produce insulin chains , A and B were produced separately , extracted and combined creating disulphide bonds (to form human insulin)


Question 19: (Marks 3)

Study the table showing the population interaction between species ‘Z’and ‘Y’ respectively. Assign the appropriate ‘+’/‘–’ signs for ‘A’, ‘B’, ‘D’, ‘E’and respective interactions for ‘C’ and ‘F’.

Study the table showing the population interaction between species ‘Z’and ‘Y’ respectively



Answer :

A = + (plus)

B = + (plus)

C = Competition

D = + (plus) // D = - (minus)

E = - (minus) // E = + (plus)

F = Commensalism


Question 20: (Marks 3)

How would you differentiate between gross primary productivity from net primary productivity, and secondary productivity of an ecosystem.

OR

(a) Explain the concept of endemism.

(b) Name four regions in and around our country that are considered hot-spots.


Answer :

(Gross Primary Productivity) - Rate of production of organic matter during photosynthesis

(Net Primary Productivity) - Available biomass for consumption to heterotrophs (herbivores and decomposers) / gross Primary productivity minus respiratory losses / GPP - R = NPP

(Secondary Productivity) - Rate of formation of new organic matter by consumers

OR

(a) Species confined to a particular (geographical) region, and not found anywhere else

(b) Western Ghats , Himalaya , Indo-Burma , Sri Lanka


Question 21: (Marks 3)

Describe the significance of “Amrita Devi Bishnoi Wildlife Protection Award”. Write her contribution towards the conservation of forests.


Answer :

Bishnoi woman Amrita Devi showed exemplary courage by hugging a tree daring king’s men to cut her first before cutting the tree (the tree mattered much more to her than her own life) , the tree was cut down along with Amrita Devi (her three daughters & hundreds of other Bishnois lost their lives saving trees) for the cause of environment , award is given to individuals / communities showing extraordinary courage and dedication in protecting wild life

SECTION D

(Q. Nos. 22 - 24 are of three marks each)


Question 22: (Marks 3)

Hardy-Weinberg Principle is stated in the following algebraic equation : P2 + 2Pq + q2 = 1.

(a) State what do ‘P’ and ‘q’ denote in the equation.

(b) State Hardy-Weinberg principle as indicated in the equation.

(c) What would you interpret if the value of ‘1’ in the equation gets deviated ?


Answer :

(a) ‘P’ dominant allele / Frequency of allele ‘A’ ,

‘q’ recessive allele / Frequency of allele ‘a’

(b) Sum total of all allelic frequencies in a population / gene pool is 1 /allele frequencies in a population are stable and is constant from generatioin to generation

(c) Evolutionary changes / Evolution


Question 23: (Marks 3)

Study the picture of biogas plant given below and answer the questions that follow :

Study the picture of biogas plant given below and answer the questions that follow


(a) Name the components gaining entry from A into the chamber.

(b) Mention the group of bacteria and the condition in which they act on the component that entered from A in the digester.

(c) Name the components that get collected in gas holder.


Answer :

(a) Slurry of dung / dung and water

(b) (Microbial activity of) Methanogens / Methanobacterium , grow anaerobically

(c) Methane ,

CO2 / H2 (any one)


Question 24: (Marks 3)

Observe the diagram shown below of pBR 322. Answer the questions that follow :

Observe the diagram shown below of pBR 322. Answer the questions that follow


(a) What is pBR322 ?


Answer :

(a) E.coli cloning vector /plasmid (accept only if cloning vector / plasmid is mentioned )

(b) ‘rop’ - codes for proteins involved in the replication of plasmid

(c) Selectable markers which helps in identifying and eliminating non transformants , and permitting the growth of transformants

SECTION - E

(Q. Nos. 25 - 27 are of five marks each)


Question 25: (Marks 5)

Trace the development of a 2-celled pollen grain of an angiosperm within an anther. Draw a labelled diagram to substantiate your answer.

OR

Where does fertilisation occur in the oviduct of a human female ? Explain the embryonic development from fertilised ovum upto its implantation.


Answer :

Each cell of sporogenous tissue develops into a pollen mother cell / microspore mother cell , that undergoes meiosis forming four cells / microspore tetrad , mature pollen grain contains two cells the vegetative cell , and the generative cell

Draw a labelled diagram to substantiate your answer.


OR

Ampullary region ( of oviduct )/ ampullary- isthmic junction (of oviduct )

zygote undergoes mitotic division called cleavage , to form 2-4-8-16 (daughter cells) blastomeres , embryo with 8 blastomeres is called morula , continues to divide and transforms into blastocyst , blastomeres in the blastocyst are arranged into an outer layer called trophoblast , that gets attached to endometrium ,the inner cell mass of blastocyst gets differentiated as embryo , the uterine cells divide rapidly and covers the blastocyst , blastocyst gets embedded in the endometrium of uterus (called implantation)


Question 26: (Marks 5)

Explain the relationship of ribosomes, t-RNA and m-RNA during the process of translation in Prokaryotes.

OR

A cross was carried out between two pea plants homozygous dominant for yellow and round seeds with homozygous recessive for the same trait. The F2 progeny of such a cross showed phenotypic ratio of 9 : 3 : 3 : 1.

(a) State the different laws of Mendel that could be derived from such a cross.

(b) Write the possible genotypes for the progeny for such a cross having

(i) yellow and wrinkled seeds

(ii) green and round seeds.


Answer :

Amino acids (are activated in the presence of ATP) are linked to their cognate tRNA/ charging of tRNA / aminoacylation of tRNA , Ribosome is the cellular factory for protein synthesis (which exists as two subunits ) ,

For initiation / small subunit of ribosome binds to m-RNA at the start codon/AUG , recognised by initiator t-RNA , large subunit has two sites for subsequent amino acids to bind to each other with a peptide bond , (ribosome also serves as a catalyst for the formation of peptide bond) ribosome proceeds to elongation phase where charged tRNAs sequentially bind to the appropriate codon in mRNA , by forming complementary base pairs with the t-RNA anticodon , Ribosome moves codon by codon along the m-RNA , aminoacids are added one by one , at the end a release factor binds to the stop codon / UAA / UAG / UGA terminating translation

OR

(a) (i) Law of dominance , - In a dissimilar pair of factors of a trait one member dominates (dominant / yellow) the other (recessive/green)

(ii) Law of segregation , - Allele pair segregate during gamete formation such that a gamete receives only one of the two factors and there is no blending of alleles / factors

(iii) Law of independent assortment , - When two pairs of traits are combined in a hybrid segregation of one pair of characters is independent of other pair of characters

(b) (i) Yellow and wrinkled - YYrr , Yyrr

(ii) Green and round - yyRR , yyRr


Question 27: (Marks 5)

(a) How do normal cells become cancerous ?

(b) Cancer can be treated successfully only if detected at an early stage. How do the following help in detecting cancer ?

(i) Biopsy

(ii) Histopathology

(iii) MRI

(c) Name any two methods that can possibly cure cancer.

OR

(a) State what is hidden hunger.

(b) Name the crop breeding phenomenon and state its objective that has helped in overcoming hidden hunger.

(c) IARI has helped in improving some vegetable crops in this respect. Explain with the help of two examples.


Answer :

(a) Loss of property of contact inhibition by normal cells , leading to uncontrolled growth

(b) (i) (Biopsy) - A piece of the suspected tissue is cut into thin section stained and studied ,

(ii) (Histopathology) - a piece of suspected tissue is examined under microscope by a pathologist

(iii) (MRI) - Uses strong magnetic fields and non-ionising radiations , accurately detect pathological and physiological changes in the tissues

(c) Surgery , radiotherapy / radiation therapy , chemotheraphy , immunotherapy , biological response modifiers such as α -interferon (any two)

OR

(a) Deficiency of micro nutrients proteins and vitamins in diet

(b) Biofortification ,

objectives - To improve in protein content and quality , oil content and quality , vitamin content , and micronutrient and mineral content

(c) Vitamin A enriched - , carrots / spinach / pumpkin //

Vitamin C enriched - , bitter gourd / bathua / mustard / tomato //

Iron and calcium enriched -, spinach / bathua //

Protein enriched- , beans - broad / lablab / french / garden peas //

(any two biofortifications + with their respective examples)

☞ Click here for privious year Question papers

Biology Sample Paper for Class 12 With Solution NCERT CBSE Board 2020

Biology sample paper class 12, Biology previous year question paper class 12, cbse class 12 Biology sample paper, cbse class 12 Biology sample paper 2020, Biology sample paper class 12 2020, cbse sample paper 2020 class 12 Biology, class 12 Biology sample paper 2020, class 12 important questions Biology, cbse class 12 board exam Biology paper, Biology previous year question papers class 12 with solutions, Biology sample paper class 12 2019, cbse class 12 Biology question paper 2017 solved pdf, cbse class 12 Biology question paper 2018, class 12 Biology paper 2019, Biology question paper for class 12, cbse class 12 Biology paper 2019

Ncert Solution for class 6 to 12 download in pdf

CBSE Model test papars Download in pdf

NCERT Books Free Pdf Download for Class 5, 6, 7, 8, 9, 10 , 11, 12 Hindi and English Medium

Mathematics Biology Psychology
Chemistry English Economics
Sociology Hindi Business Studies
Geography Science Political Science
Statistics Physics Accountancy

CBSE Syllabus Class 6 to 9, 10, 11, 12 Maths, Science, Hindi, English ...

Last year CBSE Question paper for Class 6 to 9, 10, 11, 12 Maths, Science, Hindi, English ...

Important Links

Follow Us On

Face book page ncerthelp twitter page youtube page linkdin page

Revised Syllabus for Class 12

Please Share this webpage on facebook, whatsapp, linkdin and twitter.

Facebook Twitter whatsapp Linkdin

Copyright @ ncerthelp.com A free educational website for CBSE, ICSE and UP board.