Home UP BOARD Question Papers NCERT Solutions CBSE Papers CBSE Notes NCERT Books CBSE Syllabus

CBSE Previous Year Question Papers Class 12 History With Solutions

Here we are providing CBSE Previous Year Question Papers Class 6 to 12 solved with soutions CBSE Previous Year Question Papers Class 12 History with Solutions History sample paper class 12, History previous year question paper class 12, cbse class 12 History sample paper, cbse class 12 History sample paper 2020, History sample paper class 12 2020, cbse sample paper 2020 class 12 History, class 12 History s Practice of previous year question papers and sample papers protects each and every student to score bad marks in exams.If any student of CBSE Board continuously practices last year question paper student will easily score high marks in tests. Fortunately earlier year question papers can assist the understudies with scoring great in the tests. Unraveling previous year question paper class 12 History is significant for understudies who will show up for Class 12 Board tests.

Class 12 Subject History Paper Set 3 with Solutions

SECTION A


Question 1: (Marks 1)

In which State of India is Dholavira site of Harappan Civilization located ?


Answer :

Gujarat


Question 2: (Marks 1)

Name the organisation of India which is trying to identify Harappan ruins through archaeological excavations.

OR

Name the author of ‘‘The Story of Indian Archaeology’’.


Answer :

Archaeological Survey of India

Or

S. N. Roy


Question 3: (Marks 1)

Look at the figure given below. Identify and name this structure.

Look at the figure given below. Identify and name this structure



Answer :

Kailashnatha Temple (Maharashtra)

For visually impaired

Krishna

Note : The following question is for Visually Impaired Candidates only, in lieu of Q. No. 3 :

Name the most important ‘deity’ of the Mathura region.


Question 4: (Marks 1)

Who were Bodhisattas ?

OR

Who was Walter Elliot ?


Answer :

Bodhisattas were perceived as deeply compassionate human beings who accumulated merit through their efforts.

OR

Walter Elliot was the Commissioner of Guntur (Andhra Pradesh) who visited Amaravati and carried away several sculpture panels to Madras that came to be called Elliot Marbles.


Question 5: (Marks 1)

Consider the following statements regarding the Greek School of Art in the ancient period :

I. Images of Buddha and Bodhisattas were discovered based on the Greek models.

II. Images were found in cities like Taxila and Peshawar.

III. Indo-Greek rulers ruled in north-west India.

Which of the above mentioned statements are correct ?

(A) I and II

(B) II and III

(C) I, II and III

(D) Only I


Answer :

C - I, II and III


Question 6: (Marks 1)

Why did Sanchi Stupas survive while the Amaravati did not ? Choose the correct reason from the following options :

(A) Sanchi was protected by Emperor Shah Jahan.

(B) Asiatic Society of Bengal tried to conserve it.

(C) Colin Mackenzie dedicated his volumes on Sanchi.

(D) Scholars understood the value of preservation at site after the fall of Amaravati.


Answer :

D – Scholars understood the value of preservation at site after the fall of Amaravati.


Question 7: (Marks 1)

The mid-first millennium BCE was regarded as a turning point in world history. Choose the incorrect option from the following :

(A) Scholars of the world tried to understand the relationship of humans with the cosmic world.

(B) People were curious about the meaning of life and rebirth.

(C) Buddha and Mahavira questioned the authority of Vedas.

(D) Emergence of Mahajanapadas and use of iron


Answer :

D – Emergence of Mahajanapadas and use of iron.


Question 8: (Marks 1)

Match the following two columns correctly :

Match the following two columns correctly



Answer :

C – IV, I, III, II


Question 9: (Marks 1)

Name the two cities of India which Ibn Battuta visited and found a cosmopolitan culture.


Answer :

Delhi and Daulatabad


Question 10: (Marks 1)

Name the book written by Francois Bernier while comparing Mughal India with Contemporary Europe.


Answer :

Travels in the Mughal Empire


Question 11: (Marks 1)

Which one of the following temples was used only by Vijayanagara rulers and their families ?

(A) The Vitthala Temple

(B) The Virupaksha Temple

(C) The Hazara Rama Temple

(D) The Lotus Temple


Answer :

The Hazara Rama Temple


Question 12: (Marks 1)

Fill in the blanks.

According to tradition and epigraphic evidence, ___________ and __________ founded the Vijayanagara Empire in 1336.


Answer :

Harihara and Bukka


Question 13: (Marks 1)

In which battle was Vijayanagara’s ruler routed by the combined armies of Bijapur, Ahmadnagar and Golconda ?


Answer :

Battle of Talikota/ Battle of Rakshasi – Tangadi

Question 14: (Marks 1)

Read the information given below and identify and name the building of the Vijayanagara Empire :

Answer :

Lotus Mahal


Question 15: (Marks 1)

Name the Italian traveller who provided a graphic account of cash and silver transactions in the seventeenth-century India.


Answer :

Giovanni Careri


Question 16: (Marks 1)

Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).

Assertion (A) : Lord Dalhousie considered the Kingdom of Awadh as a ‘‘cherry that will drop into our mouth one day’’.

Reason (R) : Soil of Awadh was good for producing indigo and cotton. Answer options :

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of A.

(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is correct, but (R) is not correct.

(D) (R) is correct, but (A) is not correct.


Answer :

A – Both A and R are correct and R is the correct explanation of A.


Question 17: (Marks 1)

Read the information given below and identify and name the architectural style.

Answer :

Neo Gothic


Question 18: (Marks 1)

Consider the following events :

I. Summary Revenue Settlement in Awadh

II. Imposition of Subsidiary Alliance on Awadh

III. Azamgarh Proclamation

IV. Abolition of Sati System

Choose the correct chronological order from the following options :

1 (A) I - II - III - IV

(B) III - II - I - IV

(C) II - I - III - IV

(D) II - IV - I - III


Answer :

D, II-IV-I-III


Question 19: (Marks 1)

Hill stations were a distinctive feature of colonial urban development. Name the other two hill stations connected with British needs other than Shimla.


Answer :

Mount Abu and Darjeeling


Question 20: (Marks 1)

Which one of the following European commercial companies is wrongly matched ?

(A) Portuguese in Panaji

(B) British in Madras

(C) French in Pondicherry (Puducherry)

(D) Dutch in Bombay


Answer :

D – Dutch in Bombay

SECTION B


Question 21: (Marks 3)

‘‘Many reconstructions of Harappan religion are made on assumptions.’’ Support the statement with examples.

OR

‘‘Late Harappan settlement or ‘successor cultures’ indicate a return to rural way of life.’’ Support the statement with examples.


Answer :

Many reconstructions of Harappan religion are made on assumptions which provide parallels with earlier ones.

i. Mother Goddess – Terracotta figurine of women heavily jewelled with elaborate head-dresses.

ii. Priest King – Seated with one hand on knee

iii. Proto-Shiva – Yogic posture surrounded with animals.

iv. Lingas – Conical shaped stone objects.

v. Fire Altars.

vi. Great Bath.

vii. Plant Motifs.

viii. Unicorn

ix. Any other relevant point.

Any three examples to be examined

OR

Transformation of Harappan successor Cultures to rural way of life.

i. Disappearance of artefacts – Weights, seals, beads and pottery.

ii. Writing, long distance trade, crafts specialization disappeared.

iii. House construction techniques deteriorated.

iv. Large public structures were no longer constructed.

v. Decline and abandonment of cities.

vi. The shift from a standardized weighing system to the use of local weights.

vii. Any other relevant point.

Any three examples to be assessed.


Question 22: (Marks 3)

How was the distinction maintained between wives in the Mughal household ? Explain.


Answer :

Distinction between Wives in Mughal Household:

i. Begams –Wives who came from Royal and Aristocratic families, received huge amount of cash and Mahr. Higher status and attention was given to them.

ii. Aghas –Those who were not of noble birth.

iii. Aghacha or Concubines – Occupied lowest position, received monthly allowance. Could rise to the position of Begams depending on Ruler’s will, provided he already did not have four wives.

iv. Love and motherhood played an important role in elevating aghas and aghachas to the status of legally wedded wives.

v. Any other relevant point to be explained.

Examine any three features


Question 23: (Marks 3)

Describe any three features of the Permanent Settlement system.


Answer :

i. Permanent settlement was made with the Rajas and Taluqdars of Bengal. They were classified as Zamindars.

ii. Zamindar was not a land owner in the village but a Revenue Collector of the state.

iii. The Permanent Settlement secured the Rights of Property and permanently fixed the rates of Revenue demand. Company fixed the revenue with the Zamindars.

iv. The company was assured of a regular flow of revenue irrespective of crop failure.

v. The estates of those who failed to pay were to be auctioned to recover the revenue.

vi. British got aYeomen class to improve agriculture.

vii. The Zamindars collected rent, paid to company and retained the difference as their income.

viii. Any other relevant point.

Any three to be examined.


Question 24: (Marks 3)

‘‘ ‘Quit India Movement’ was genuinely a mass movement.’’ Justify the statement with arguments.


Answer :

Quit India Movement was undoubtedly a mass movement.

The movement was launched by Mahatma Gandhi

i. Hundreds of thousands of ordinary Indians joined together.

ii. Strikes were organized.

iii. Students left college to go to jail.

iv. Women actively participated in the movement.

v. Lawyers left courts.

vi. Independent governments were proclaimed.

vii. People followed the slogan of Mahatma Gandhi “Do or Die” and were willing to lay down their lives for the nation.

viii. Any other relevant point.

Any three points to be explained.

SECTION C


Question 25: (Marks 8)

‘‘Mahabharata is a complex text.’’ Support the statement in the context of historians who have analysed it with various elements.

OR

‘‘Mahabharata is a story based on kinship and social relations.’’ Support the statement with examples.


Answer :

Historians considered several elements when they analyze the Mahabharata.

i. Language – Historians examined texts in different languages such as Sanskrit, Prakrit, Pali or Tamil.

ii. Content – Historians classify the content of the present text under two broad heads –

a. Sections that contain stories designated as the Narrative.

b. Sections that contain prescriptions about social norms designated as the Didactic.

This division is by no means water tight. The didactic section includes stories and narrative often contains a social message.

iii. Authors

a. Original story was composed by Charioteer Bards known as Sutas who generally accompanied Kshatriya warriors to the battlefield. Their compositions were transmitted orally.

b. Brahmans took over the story and committed it to writing. New kings wanted their history/ itihasa to be recorded.

c. Later Mahabharata composed by Sage Vyasa.

iv. Dates

a. Historians also try and ascertain the possible dates of the composition or compilation of the texts as well as the place where they may have been composed.

b. Early to fifth century BCE, the Mahabharata was orally transmitted.

c. From fifth century BCE, it was written down by the Brahmanas.

d. Between C200 and 200 CE – compositions were made when Krishna grew in importance.

e. Between C200 to 400 CE large didactic sections like Manusmriti were added.

Any four points to be explained.

OR

“Mahabharata is a story based on kinship and social relations.” Support the statement with examples. Mahabharata is a story based on kinship and social relations.

i. Kinfolk – Familial ties based on natural and blood relations. Historians investigated and analyzed attitude towards family and kinship.

ii. The idea of Patriliny – Mahabharata reinforced this idea, feud over land and power was between Kauravas and Pandavas who belonged to a single ruling family that of the Kurus.

iii. Types of marriage – Endogamy, Exogamy, Polygyny and Polyandry system were followed.

iv. Kanyadana or gift of a daughter in marriage was considered an important religious duty of a father.

v. Gotras of Women – Women were expected to give up their father’s gotra and adopt that of their husband’s on marriage.

vi. Members of the same gotra could not marry.

vii. Each gotra was named after a Vedic seer.

viii. Matriarchal society – Satvahanas had names derived from Gotra of mothers.

ix. Guru Shishya Parampara – The story of Ekalavya and Dronacharaya .

x. Importance of Mother’s advice – Pandavas marrying Draupadi after mother’s advice. However, the advice given by Gandhari to her son Duryodhana was not followed.

xi. Succession of women – Although ordinary women had no access to land, Queen Prabhavati Gupta had rights over land which she donated.

xii. Rules of Dharmasutras and Dharmashastras were not always followed. For example, Non-Kshatriyas even Brahmanas became rulers. Like wise eight forms of marriage were recognized but only four were considered as good while the remaining were condemned.

xiii. It is possible that these were followed by those who did not accept Brahmanical norms.

xiv. Any other relevant point.

Any eight examples to be assessed.


Question 26: (Marks 8)

Describe the philosophy of Sufism.

OR

Describe the teachings of the philosophy of Sikhism.


Answer :

Sufism

i. Group of people who turned into asceticism and mysticism.

ii. Emphasized on seeking salvation through intense devotion and love for God.

iii. Organized communities around Khanqah under a master known as Shaikh, Pir or Murshid.

iv. The master enrolled disciples (murids) and appointed a successor (khalifa).

v. Established rules for spiritual conduct between inmates as well as between laypersons and the master.

vi. Sufi silsilas (chain) between master and disciple stretching to Prophet Mohammad.

vii. Tomb-Shrine (Dargah) became centre of devotion.

viii. Ziyarat pilgrimage to his grave.

ix. Sufis remember God either by reciting the zikr (Divine Names).

x. The cult of the Shaikh revered as Wali evolved.

xi. Open kitchen (langar) run on futuh (charity).

xii. Use of music and dance by reciting divine name, Sama and Qawwali.

xiii. Day to day practices represented attempts to assimilate local traditions.

xiv. Some Sufis scorned the khanqah, took to mendicancy and observed celibacy. Known by different names like- Qalandars, Madaris, Malangs, Haidaris. They were called be-shari’a in contrast to the ba-shari’a who complied with the Sharia. xv. Any other relevant point.

Any eight points to be assessed.

OR

Sikhism

i. Guru Nanak Dev Ji was the first guru of Sikhism.

ii. Advocated Nirguna Bhakti.

iii. Rejected sacrifices, ritual baths, image worship and scriptures of both Hindus and Muslims.

iv. According to him, Absolute God or Rab has no gender.

v. Importance to Shabad or Divine name.

vi. Organized followers into community.

vii. Rules for worship were laid down.

viii. Collective recitation/ naam Simran.

ix. Hymns in the Adi Granth Sahib – The Holy Book of the Sikhs are called “Gurbani”.

x. Compositions of Gurus, Sufi poets like Baba Farid, Ravidas and Kabir compiled in the Adi Granth Sahib.

xi. Guru Gobind Singh, the last guru laid the foundation of Khalsa Panth (army of the pure).

xii. Five symbols – Uncut hair, a dagger, pair of shorts, a comb and a steel bangle.

xiii. Any other relevant point.

Explain any eight points to be assessed.


Question 27: (Marks 8)

Examine oral testimonies as a source to study the Indian Partition experiences.

OR

Examine the harrowing experiences of ordinary people during the period 1946 - 50 due to the Partition of India.


Answer :

Oral Testimonies as a source.

i. Oral narratives, memories, diaries, family history.

ii. Cases of suffering and challenges of the times.

iii. Experiences and memories of sufferers.

iv. Richly textured, vivid accounts of people during partition.

v. Personal writings of government functionaries throw light on negotiations between British and Political parties .

vi. But they tell us little about the day today experiences of refugees and others.

vii. It broadens the boundaries as lived experience of the poor and powerless were shown. Eg. Abdul Latif’s father or Women of Thoa Khalsa.

viii. Explored the experiences of men and women whose existence were ignored.

ix. Certain limitations are also there like it lacks correctness and chronology.

x. Uniqueness of personal experiences makes generalization also difficult.

xi. Any other relevant point.

Any eight points to be assessed.

OR

Harrowing experiences of people during partition.

i. Communal violence.

ii. Killing of several thousand people.

iii. Millions were uprooted and transformed to refugees.

iv. Heavy casualties.

v. Many were rendered homeless.

vi. Lost property and assets.

vii. Separation from relatives and friends.

viii. Stripped of their local culture.

ix. Women were abducted and dishonoured.

x. Many women jumped into the well rather than fall into enemy hands.

xi. The people did not know which side of the border they were in as they stumbled across hastily constructed frontiers.

xii. The British were mere spectators.

xiii. Indian soldiers and policemen acted as Hindus, Muslims or Sikhs.

xiv. Partition generated rumors and hatred that continue to shape the history of the people on both sides of the border.

xv. Any other relevant point.

Any eight points to be assessed.

SECTION - D


Question 28: (Marks 6)

Read the following source carefully and answer the questions that follow :

Prabhavati Gupta and the village of Danguna

This is what Prabhavati Gupta states in her inscription :

Prabhavati Gupta ... commands the gramakutumbinas (householders/peasants living in the village), Brahmanas and others living in the village of Danguna ...

‘‘Be it known to you that on the twelfth (lunar day) of the bright (fortnight) of Karttika, we have, in order to increase our religious merit donated this village with the pouring out of water, to the Acharya (teacher) Chanalasvamin ... You should obey all (his) commands ...

We confer on (him) the following exemptions typical of an agrahara ... (this village is) not to be entered by soldiers and policemen; (it is) exempt from (the obligation to provide) grass, (animal) hides as seats, and charcoal (to touring royal officers); exempt from (the royal prerogative of) purchasing fermenting liquors and digging (salt); exempt from (the right to) mines and khadira trees; exempt from (the obligation to supply) flowers and milk; (it is donated) together with (the right to) hidden treasures and deposits (and) together with major and minor taxes ...’’

This charter has been written in the thirteenth (regnal) year. (It has been) engraved by Chakradasa.

(28.1) How did Queen Prabhavati Gupta try to earn religious merit ?

(28.2) Explain the unusual aspect of the Land Grant.

(28.3) What does this inscription tell us about the relationship between the state and the ordinary people ? Explain.


Answer :

Source based question.

Prabhavati Gupta and the village of Danguna

(28.1) How did queen Prabhavati Gupta try to earn religious merit?

Prabhavati tried to earn religious merit by

a. She donated lands.

b. She paid respect and homage to the Acharya. Any other relevant point.

(28.2) Explain the unusual aspect of the Land Grant.

a. Land exempted from soldiers and policemen.

b. Exempt from the obligation to provide animals and charcoal.

c. Exempt from purchasing fermenting liquors and digging salt.

d. Exempt from mines and khadira trees.

e. Exempt from the obligation to supply flowers and milk.

f. Right to hidden treasures and deposits.

g. Exempt from major and minor taxes. Any other relevant point.

Any two

(28.3) What does the inscription tell us about the relationship between state and ordinary people? Explain.

a. Ordinary people were expected to provide a range of produce to the king.

b. They would have to obey the state orders.

c. State donated small plots to vast stretches of land possibly for expanding agricultural land.

d. People did not keep records of transactions.

e. Land grants were also indicative of weakening political power and rulers wished to win allies to present a facade of power.

f. Any other relevant point.

Any two


Question 29: (Marks 6)

Read the following source carefully and answer the questions that follow :

Irrigating trees and fields

This is an excerpt from the Babur Nama that describes the irrigation devices the emperor observed in northern India :

The greater part of Hindustan country is situated on level land. Many though its towns and cultivated lands are, it nowhere has running waters ... For ... water is not at all a necessity in cultivating crops and orchards. Autumn crops grow by the downpour of the rains themselves; and strange it is that spring crops grow even when no rains fall. (However) to young trees, water is made to flow by means of buckets or wheels ...

In Lahore, Dipalpur (both in present-day Pakistan) and those other parts, people water by means of a wheel. They make two circles of rope long enough to suit the depths of the well, fix strips of wood between them, and on these fasten pitchers. The ropes with the wood and attached pitchers are put over the wheel-well. At one end of the wheel-axle a second wheel is fixed, and close to it another on an upright axle. The last wheel the bullock turns; its teeth catch in the teeth of the second (wheel), and thus the wheel with the pitchers is turned. A trough is set where the water empties from the pitchers and from this the water is conveyed everywhere.

In Agra, Chandwar, Bayana (all in present-day Uttar Pradesh) and those parts again, people water with a bucket ... At the well-edge they set up a fork of wood, having a roller adjusted between the forks, tie a rope to a large bucket, put the rope over a roller, and tie its other end to the bullock. One person must drive the bullock, another empty the bucket.

(29.1) Explain with examples, the sources of irrigation used in Lahore during Mughal period.

(29.2) Which systems were used in Agra for irrigating lands ? Explain with examples.

(29.3) How did the irrigation projects receive the support of the Mughal state ?


Answer :

Irrigating trees and fields.

(29.1) Explain with examples, the sources of irrigation in Lahore during Mughal period.

a. Wheel irrigation.

b. They make two circles of rope long enough to suit the depths of the well, fix strips of wood between them and on these fasten pitchers.

c. At one end of the wheel-axle a second wheel is fixed and closes to it another on an upright axle.

Any two

(29.2) Which system was used in Agra for irrigating lands? Explain with examples.

a. People water with buckets.

b.At the well-edge, they set up a fork of wood having a roller adjusted between the forks, tie a rope to a large bucket, put the rope over a roller and tie its other end to the bullock.

Any other relevant point.

(29.3) How did the irrigation projects receive the support of the Mughal state?

a. State undertook digging of new canals. (Nahar, Nala)

b. Repaired old ones like Shahnahar

c. Any other relevant point.


Question 30: (Marks 6)

Read the following source carefully and answer the questions that follow :

‘‘I believe separate electorates will be suicidal to the minorities’’

During the debate on 27 August 1947, Govind Ballabh Pant said :

I believe separate electorates will be suicidal to the minorities and will do them tremendous harm. If they are isolated for ever, they can never convert themselves into a majority and the feeling of frustration will cripple them even from the very beginning. What is it that you desire and what is our ultimate objective ? Do the minorities always want to remain as minorities or do they ever expect to form an integral part of a great nation and as such to guide and control its destinies ? If they do, can they ever achieve that aspiration and that ideal if they are isolated from the rest of the community ? I think it would be extremely dangerous for them if they were segregated from the rest of the community and kept aloof in an air-tight compartment where they would have to rely on others even for the air they breathe ... The minorities if they are returned by separate electorates can never have any effective voice.

(30.1) ‘‘Some leaders in the Constituent Assembly argued for the continuation of separate electorates.’’ Examine the statement.

(30.2) Analyse the perspective of Gobind Ballabh Pant in opposing the proposal.

(30.3) Analyse the arguments made on making India a strong unified nation state.


Answer :

I believe separate electorates will be suicidal to the minorities.

(30.1) “Some leaders in the Constituent Assembly argued for the continuation of separate electorates”. Examine the statement.

a. Members argued for separate electorate system in the Assembly.

b. Leaders like B. Poker Bahadur pleaded for the continuation of separate electorates.

c. For harmony and fair representation of minorities in the political system.

d. He argued that differences between communities could be minimized.

e. Any other relevant point.

Any two points.

(30.2) Analyze the perspective of Gobind Ballabh Pant in opposing the proposal.

a. He opposed the idea of separate electorate and considered it as suicidal.

b. He argued that minorities would be permanently isolated and it would make them vulnerable.

c. Any other relevant point.

Any two.

(30.3) Analyse the arguments made on making India a strong unified nation state.

a. In order to build political unity and forge a nation a strong center was given importance.

b. Assembly members laid emphasis on assimilation. Communities could be recognized as cultural entities and assured cultural rights.

c. In order to become loyal citizens people had to stop focusing only on community and the self.

d. Any other relative point.

Any two.

SECTION - E

(Map Based Question)


Question 31: (Marks 6)

(31.1) On the given political outline map of India (on page 19), locate and label the following with appropriate symbols.

(i) Agra or Delhi - Mughal Capital Cities

(ii) Champaran or Dandi - Important National Movement Centres

(iii) Jhansi - Main Centre of the Revolt of 1857

(31.2) On the same outline map of India, three places related to Buddhism have been marked. Identify them and write their correct names on the lines drawn near them.

Note : The following questions are for the Visually Impaired Candidates, only in lieu of Q. No. 31 :

(31.1) Name any three Mahajanapadas.

(31.2) Name any three capital cities of the Mughal empire.

Map for Question 31



Answer :

Map Based Question

(31.1) See attached filled map.

(31.2) See attached filled map.

For Visually Impaired Candidates in lieu of Q.No. 31:

(31.1) Magadha, Panchala, Taxila, Gandhara, Kuru, Ujjayini, Vanga, Anga, Vajji, Vatsa, Malla, Kaushambhi, Kosala, Kasi, Matsya, Surasena, Assaka, Avanti, Kamboja

Any three

(31.2) Agra, Lahore , Fatehpursikri, Shajahanabad (Delhi)

Any three

Map for Answer 31


☞ Click here for privious year Question papers

CBSE Previous Year Question Papers Class 12 History with Solutions

History sample paper class 12, History previous year question paper class 12, cbse class 12 History sample paper, cbse class 12 History sample paper 2020, History sample paper class 12 2020, cbse sample paper 2020 class 12 History, class 12 History sample paper 2020, class 12 important questions History, cbse class 12 board exam History paper, History previous year question papers class 12 with solutions, History sample paper class 12 2019, cbse class 12 History question paper 2017 solved pdf, cbse class 12 History question paper 2018, class 12 History paper 2019, History question paper for class 12, cbse class 12 History paper 2019

Ncert Solution for class 6 to 12 download in pdf

CBSE Model test papars Download in pdf

NCERT Books Free Pdf Download for Class 5, 6, 7, 8, 9, 10 , 11, 12 Hindi and English Medium

Mathematics Biology Psychology
Chemistry English Economics
Sociology Hindi Business Studies
Geography Science Political Science
Statistics Physics Accountancy

CBSE Syllabus Class 6 to 9, 10, 11, 12 Maths, Science, Hindi, English ...

Last year CBSE Question paper for Class 6 to 9, 10, 11, 12 Maths, Science, Hindi, English ...

Important Links

Follow Us On

Face book page ncerthelp twitter page youtube page linkdin page

Revised Syllabus for Class 12

Please Share this webpage on facebook, whatsapp, linkdin and twitter.

Facebook Twitter whatsapp Linkdin

Copyright @ ncerthelp.com A free educational website for CBSE, ICSE and UP board.