Home UP BOARD Question Papers NCERT Solutions CBSE Papers CBSE Notes NCERT Books CBSE Syllabus

CBSE Class 10 Social Science Question Paper 2017 2018 2019 2020 Solved All Sets

Here we are providing CBSE Previous Year Question Papers Class 6 to 12 solved with soutions CBSE Class 10 Social science Question Paper 2017 2018 2019 2020 Solved all Sets class 10 Social science sample paper 2020 solved, sample paper class 10 Social science, cbse class 10 Social science question paper 2018, sample paper class 10 Social science 2019, Social science question paper for class 10, cbse previous year questi Practice of previous year question papers and sample papers protects each and every student to score bad marks in exams.If any student of CBSE Board continuously practices last year question paper student will easily score high marks in tests. Fortunately earlier year question papers can assist the understudies with scoring great in the tests. Unraveling previous year question paper class 10 Social science is significant for understudies who will show up for Class 10 Board tests.

Class 10 Subject Social science Paper Set 1 with Solutions

SECTION - A

Question 1: (Marks 1)

Which of the following revolutions is called as the first expression of ‘Nationalism’?

A. French Revolution

B. Russian Revolution

C. Glorious Revolution

D. The Revolution of the liberals


Answer :

A/French Revolution.


Question 2: (Marks 1)

Why was the Inland Emigration Act of 1859 troublesome for plantation workers?


Answer :

Inland Emigration Act of 1859:
Plantation workers were not permitted to leave the tea gardens without Permission.


Question 3: (Marks 1)

Why was the Vernacular Press Act passed in 1878?

Or

Why was ‘Gulamgiri’ book written by Jyotiba Phule in 1871?


Answer :

Vernacular Press Act:
It provided the government with extensive rights to censor reports and editorials in the Vernaculars press.

OR

Gulamgiri by Jyotiba Phule.
It was written against injustice of the caste system.


Question 4: (Marks 1)

Define the term ‘Veto.’

Or

Define the term ‘Carding.’


Answer :

Veto:
It is the power to unilaterally stop any bill.

OR

Carding:
It is a process in which fibers such as cotton or wool are prepared prior to spinning.


Question 5: (Marks 1)

Fill in the blank.

Buddhist missionaries from China introduced hand-printing technology into ______ around A.D. 768-770.

Or

By 1448, Gutenberg perfected the system of printing. The first book he printed was the _______.


Answer :

Japan

OR

Bible


Question 6: (Marks 1)

Why was reading of manuscript not easy in India? Choose the appropriate reason from the following options :

A. Manuscripts were highly cheap.

B. Manuscripts were widely spread out.

C. Manuscripts were written in English and Hindi.

D. Manuscripts were fragile.


Answer :

D/Manuscript were fragile.


Question 7: (Marks 1)

Who were called ‘Chapmen’?

A. Book seller

B. Paper seller

C. Workers of printing press

D. Seller of ‘penny chap books’


Answer :

Chapmen:
D/Seller of ‘Penny Chap books’


Question 8: (Marks 1)

Fill in the blanks.

Fill in the blanks


Answer :

Types of Resources:
A- On the basis of Origin
B- On the Basis of Exhaustibility


Question 9: (Marks 1)

Which is the oldest artificial sea port of India?

Or

Which is the deepest, landlocked and well protected sea port of India?


Answer :

Oldest artificial Sea port of India:
Chennai

OR

Deepest, landlocked and well protected Sea Port:
Vishakhapatnam


Question 10: (Marks 1)

In which of the following States is Kalpakkam Nuclear Power Plant located?

A. Gujarat

B. Odisha

C. Kerala

D. Tamil Nadu


Answer :

Kalpakkam Nuclear Plant located:
D/ Tamil Nadu


Question 11: (Marks 1)

Choose the correct option from columns A and B.

Choose the correct option from columns A and B


Answer :

Correct option:
C/Kalol Oil Fields – Gujarat


Question 12: (Marks 1)

Fill in the blank :

________ industry is used for manufacturing aircraft, utensils and wires.


Answer :

Industry used for manufacturing aircraft:
Aluminium Smelting


Question 13: (Marks 1)

Which one of the following is a major caste group of Sri Lanka :

A. Christian and Tamil

B. Buddhist and Hindu

C. Sinhali and Tamil

D. Sinhali and Christian


Answer :

Major caste group of Sri Lanka:

C/ Sinhali and Tamil


Question 14: (Marks 1)

State any one step taken in Belgium to rule out the problem of regional differences and cultural diversities.


Answer :

Step taken by Belgium:

The constitution prescribes that the number of Dutch and French speaking ministers shall be equal in Central Government


Question 15: (Marks 1)

Modern democracies maintain check and balance system. Identify the correct option based on the horizontal power sharing arrangement.

A. Central government, state government, local bodies.

B. Legislature, executive, judiciary.

C. Among different social groups.

D. Among different pressure groups.


Answer :

Horizontal power sharing:
B/ Legislative, executive, judiciary


Question 16: (Marks 1)

Suggest any one way to protect women from domestic oppression.

Or

Suggest any one way to create communal harmony among various communities of India.


Answer :

To protect women from domestic oppression.

(i) By enhancing their political representation

(ii) By empowering them through education.

(iii) Through legal rights (iv) Any other relevant point. Any one point

OR

Ways to create Communal harmony

(i) By enhancing the feeling of national integration among people

(ii) Communal Prejudices and Propaganda needs to be eradicated in everyday life.

(iii) Any other relevant point


Question 17: (Marks 1)

Choose the incorrect option from column A and column B.

Choose the incorrect option from column A and column B


Answer :

Incorrect option:

D/ A rural woman from a land owing family
-Regular Job and high wage to increase her income


Question 18: (Marks 1)

Study the table and answer the question given below.

Study the table and answer the question given below

Sources : Economic Survey, 2017-18 Vol. 2, Government of India;
National Sample Survey Organisation (Report No. 575)

Question : In comparison to Kerala which state has the highest infant mortality rate.


Answer :

Table: Highest infant mortality rate:
Bihar


Question 19: (Marks 1)

Suggest any one way to create employment in semi-rural areas.


Answer :

Way to create employment in Semi- rural areas:

(i) By setting up of small and Agro based industries

(ii) By launching Infrastructural projects

(iii) Any other relevant point. Any one to be mentioned


Question 20: (Marks 1)

How is GDP calculated?

Or

How is Public sector different from Private sector?


Answer :

GDP:
The value of final goods and services produced in each sector during a particular year provides the total production of the sector for that year.

OR

Public Sector different from Private Sector
In the public sector govt. owns most of the assets and provides all the services whereas In Private sector ownership of assets and delivery of services is in the hands of private individual or companies

SECTION B

Question 21: (Marks 3)

Read the source given below and answer the questions that follows: Source : The Movement in the Towns The movement started with middle-class participation in the cities. Thousands of students left government-controlled schools and colleges, headmasters and teachers resigned, and lawyers gave up their legal practices. The council elections were boycotted in most provinces except Madras, where the Justice Party, the party of the non-Brahmans, felt that entering the council was one way of gaining some power–something that usually only Brahmans had access to.

The effects of non-cooperation on the economic front were more dramatic. Foreign goods were boycotted, liquor shops picketed, and foreign cloth burnt in huge bonfires. The import of foreign cloth halved between 1921 and 1922, its value dropping from Rs. 102 crore to Rs. 57 crore. In many places merchants and traders refused to trade in foreign goods or finance foreign trade. As the boycott movement spread, and people began discarding imported clothes and wearing only Indian ones, production of Indian textile mills and handlooms went up.

21.1 Explain the role of ‘Justice Party’ in boycotting of council elections. (Marks 1)

21.2 How was the effects of ‘non-cooperation on the economic front’ dramatic? (Marks 1)

21.3 Explain the effect of ‘Boycott’ movement on ‘foreign textile trade.’ (Marks 1)


Answer :

Source : The Movement in the Towns

21.1 Explain the role of justice party in boycotting of council elections.

Ans- Justice Party, the party of the non-Brahmans, felt that entering the council was one way of gaining some power –something that usually only Brahmans had access to.

21.2 How was the effects of non-cooperation on the economic front dramatic?

Ans- Foreign goods were boycotted, liquor shops picketed and foreign cloth burnt in huge bonfires.

21.3 Explain the effect of boycott movement on foreign textile trade.

Ans.
i. The import of foreign cloth halved
ii. Merchants & traders refused to trade in foreign goods or finance foreign trade.
iii. Indian textile mills & handloom went up
iv. Any other relevant point Any one to be explained


Question 22: (Marks 3)

Explain any three effects of population growth in England in the late eighteenth century.

Or

Why did the export of Indian textile decline at the beginning of the nineteenth century? Explain any three reasons.


Answer :

Effects of Population growth in England :
i. Increase the demand of food grain in Britain
ii. Urban Centers expanded
iii. Effect on Corn laws.
iv. Food was imported in Britain.
v. Pushing up food grain prices
vi. Any other relevant point
Any three points to be explained.

OR

Export of Indian textile decline:
(i) Cotton industries developed in England
(ii) Companies in England pressurized Government to impose import duties on cotton textile so that Manchester goods could be sold in Britain without facing any competition from outside
(iii) Industrialists persuaded the East India Company to sell British manufactures in Indian markets
(iv) Export of British cotton goods increased in the early 19th Century
(v) Any other relevant point. Any three points to be explained


Question 23: (Marks 3)

Describe the importance of judicious use of resources.

Or

Describe the different steps of ‘resource planning.’


Answer :

Judicious use of Resources:
(i) Resources are vital for any developmental activity.
(ii) Irrational consumption and over utilization may lead to socioeconomic & environmental problems.
(iii) Most of the resources are non-renewable, if exhausted, then they may not be able to recreated.
(iv) Resources are available only in limited quantity
(v) Any other relevant point
Any three points to be described

OR

Steps of Resource Planning:
(i) Identification & Inventory of resources
(ii) Evolving a planning structure endowed with appropriate technology, skill and institutional set-up.
(iii) Resource development plans are matched with overall national development plans.
(iv) Any other relevant point. Any three points to be described


Question 24: (Marks 3)

“Efficient means of transport are pre-requisites for fast development of the country.” Support the statement with examples.


Answer :

Means of Transport are pre-requisites for fast development of the country:
(i) For carrying passengers and things from one place to another
(ii) Raw material can reach factories faster.
(iii) The movement of the finished goods from their supply locations to demand locations necessitates the need for transport.
(iv) Mobility of labour force also increases.
(v) Some people are engaged in facilitating the movements are known as traders who make the products come to the consumers by transportation
(vi) Today, the world has been converted into a large village with the help of efficient & fast moving transport.
(v)Any other relevant point. Any three points to be explained


Question 25: (Marks 3)

Describe any three features of ‘federal government.’

Or

Describe any three features of ‘unitary government.’


Answer :

Features of Federal Government:
(i) Sharing of powers-two or more levels of Government
(ii) Each government has its own jurisdiction
(iii) Courts have the power to interpret the constitution and the powers of different levels of Government
(iv) Sources of revenue for each level of government are clearly specified to ensure its financial autonomy.
(v) The fundamental provisions of the constitution can be changed with the consent of both.
(vi)It has dual objectives to safeguard and promote unity of the country.
(viii)Any other relevant point. Any three points to be described.

OR

Features of Unitary Government:
(i) All powers are centralized in the hands of the Central government
(ii) The sub-units are subordinate to Central Government.
(iii) The Central Government can pass an order to provincial or the local government
(iv) Centre and state governments are separately answerable to the people.
(v) Any other relevant point. Any three points to be described.


Question 26: (Marks 3)

Mention any three features of ‘secularism’ described in the Indian Constitution.

Or

Mention the problem of ‘Casteism’ in Indian politics.


Answer :

Feature of Secularism:
(i) There is no official religion in a secular state like India.
(ii) The Constitution does not give a special status to any religion.
(iii) The Constitution prohibits discrimination on the grounds of religion.
(iv) All individuals and communities have been given freedom to practice, profess and propagate any religion.
(v) The Constitution of India puts ban on the discrimination on grounds of religion.
(vi) )Any other relevant point. Any three points to be mentioned.

OR

Problems of Casteism in Indian Politics:
(i)Caste system is an extreme form of Social inequality
(ii)In this system, hereditary occupational division was sanctioned by rituals.
(iii)They were subjected to the inhuman practice of untouchability.
(iv)When party choose candidates in elections, they keep in mind the cast compositions of the electorate
(v) People nominate candidates from different castes so as to muster necessary support to win elections.
(vi)Candidates in elections make appeals to cast sentiments to muster support.
(vii)Any other relevant point. Any three points to be mentioned.


Question 27: (Marks 3)

Suggest any three ways to maintain Body Mass Index (BMI).


Answer :

BMI:

(i)Eat healthy and nutritious food

(ii) Regular exercise.

(iii)Self monitoring

(iv)Any other relevant point.

Any three points to be explained.


Question 28: (Marks 3)

“Tertiary sector activities help in the development of the primary and secondary sectors.” Evaluate the statement.

Or

“ ‘Primary sector’ was the most important sector of economic activity at initial stages of development.” Evaluate the statement.


Answer :

Tertiary sector helps in the development of primary and secondary sectors :

(i)Tertiary sector activities help in the development of the primary and secondary sector.

(ii)These activities are an aid or a support for the production process.

(iii)Transport, Storage, Communication, Banking, Trade are some example of service or Tertiary sector.

(iv) Promote primary and secondary sectors by providing expertise, finance, transportation, advertisement, etc.

(v)Any other relevant point.

Any three points to be evaluated.

OR

Primary Sector the most important sector at initial stages of development:

(i)As the methods of farming change and agriculture sector began to prosper, it produces much more food than before.

(ii) Many people could now take up other activities.

(iii)There were increasing number of craft-persons and traders.

(iv)Buying and selling activities increased many times.

(vi)Any other relevant point. Any three points to be evaluated.

SECTION C

Question 29: (Marks 5)

How did ideas of national unity in early nineteenth century Europe allied to the ideology of liberalism? Explain.

Or

How did Greek war of independence mobilise nationalist feelings among the educated elite across Europe? Explain.


Answer :

Ideas of national unity in Europe allied to the ideology of liberalism:

(i) Liberals emphasized the concept of government by consent.

(ii) Liberals supported creation of unified economic territory

(iii) Liberals supported the demand of middle class about freedom of markets and end of state-imposed restrictions on movement of goods and capital.

(iv) For the new middle-class liberalism stands for individual freedom and equality of all before law.

(v) A common custom union, sovereign, at the initiative of Prussia was formed.

(vi) Liberalism stood for end of autocracy and special privileges.

(vii)The creation of a network of railways stimulated mobility, harnessing economic interests to national unification.

(viii)A wave of economic nationalism strengthened the wider nationalist sentiments growing at the time.

(vii) Any other relevant point.

Any five points to be explained.

OR

Greek War of Independence mobilized nationalist feelings:

(i) The growth of revolutionary nationalism in Europe sparked off a struggle for independence amongst the Greeks

(ii) Nationalists in Greece got support from other Greeks living in exile.

(iii) Sympathies for ancient Greek culture.

(iv) Poets and artists landed Greece as the cradle of European civilization.

(v) The English poet Lord Byron organized funds and later went to fight in the War.

(vi) The growth of revolutionary nationalism in Europe let to struggle for independence among the Greeks from ottoman Empire.

(vii)Finally, The Treaty of Constantinople of 1832 recognized Greece as an independent nation.

(vii)Any other relevant point.

Any five points to be explained.


Question 30: (Marks 5)

Why is agriculture called the backbone of Indian economy? Explain.


Answer :

Agriculture as the backbone of Indian economy:

(i) It’s share in the GDP is high.

(ii) It provides employment opportunities.

(iii) Population dependent on agriculture for sustenance

(iv) It provides raw material to Secondary sector.

(v) It helps in improving trade.

(vi) Service sector is also based on agriculture.

(vii) Any other relevant point.

Any five points to be explained.


Question 31: (Marks 5)

Describe any five functions of political party.


Answer :

Functions of Political Party:

(i)Parties contest elections.

(ii)Parties put forward different policies and programmes.

(iii)Parties lay a decisive role in making laws.

(iv)Parties form and run governments.

(v)They shape public opinion.

(vi)Play the role of opposition.

(vii)Access to government machinery and welfare schemes.

(viii) Any other relevant point.

Any five points to be described.


Question 32: (Marks 5)

‘Democratic system is better than any other form of governments.’ Support the statement with examples.


Answer :

Democratic system is better than any other form of Governments:

(i)Promotes equality among citizens.

(ii)Enhances the dignity of the individual.

(iii)Improves the quality of decision making.

(iv)Provides a method to resolve conflicts.

(v)Allows room to correct mistakes.

(vi) Any other relevant point.

Any five points to be explained


Question 33: (Marks 5)

“Bank plays an important role in the economic development of the country.” Support the statement with examples.

Or

“Credit sometimes pushes the borrower into a situation from which recovery is very painful.” Support the statement with examples.


Answer :

Role of Banks in the economic development of the country:

(i)There is a huge demand for loans for various economic activities.

(ii)Banks make use of the deposits to meet the loan requirements of the people.

(iii)Banks mediate between those who have surplus funds and those who are in need of these funds.

(iv)They charge a higher interest rate on loans than what they offer on deposits.

(v)They charge from borrowers and what is paid to depositors is their main source of income.

(vi)Banks promote all the sectors of the economy through loans.

(vii) Any other relevant point.

Any five points to be explained.

OR

Credit push the borrowers in a situation from which recovery is painful:

(i) It happens when the borrower is not able to repay the loan

(ii) Many a times caught into the situation of debt-trap

(iii) To repay her loan person has to sell a portion of her/his land.

(iv) The situation of the person gets much worse off than before.

(v) Any other relevant point

(To be assessed as a whole)


Question 34: (Marks 5)

Read the sources given below and answer the questions that follow :

Source A - Production across countries

Until the middle of the twentieth century, production was largely organised within countries. What crossed the boundaries of these countries were raw material, food stuff and finished products. Colonies such as India exported raw materials and food stuff and imported finished goods. Trade was the main channel connecting distant countries. This was before large companies called multinational corporations (MNCs) emerged on the scene.

Source B - Foreign trade and integration of markets

Foreign trade creates an opportunity for the producers to reach beyond the domestic markets, i.e., markets of their own countries. Producers can sell their produce not only in markets located within the country but can also compete in markets located in other countries of the world. Similarly, for the buyers, import of goods produced in another country is one way of expanding the choice of goods beyond what is domestically produced.

Source C - Impact of globalisation in India

Globalisation and greater competition among producers – both local and foreign producers – has been of advantage to consumers, particularly the well-off sections in the urban areas. There is greater choice before these consumers who now enjoy improved quality and lower prices for several products. As a result, these people today, enjoy much higher standards of living than was possible earlier.

Source A - Production across countries

34.1 How are MNCs a major force in connecting the countries of the world?

Source B - Foreign trade and integration of markets

34.2 How does foreign trade become a main channel in connecting countries?

Source C - Impact of globalisation in India

34.3 How is globalisation beneficial for consumers?


Answer :

Source A- Production across countries

34.1 How are MNCs a major force in connecting the countries of the world?

(i) MNCs can form and utilize the connections between national economies.

(ii) Helps in the integration of world markets

(iii) multinational corporations may also outsource their production processes, often to lesser developed nations to reduce costs.

(iv)Flows of information are also.

(iv)Any other relevant point.

Any one point to be explained.

Source B- Foreign trade and integration of markets:

34.2 How does foreign trade become a main channel in connecting countries?

(i)Foreign trade creates an opportunity for the producers to reach beyond the domestic markets.

(ii)Producers can sell their produce not only in market located within the country but also compete in markets located in other countries of the world.

(iv) Technology also helps in expanding foreign trade

(iv)Any other relevant point Any two points to be explained.

Source C- Impact of globalization in India.

34.3 How is globalization beneficial for consumers?

(i) Greater choice before the consumers.

(ii) Improved quality.

(iii)Lower prices for several products.

(iv)People enjoying higher standards of living than was possible earlier.

(v) Any other relevant point.

Any two points to be explained.

SECTION D

Question 35:

(a) Two features ‘A’ and ‘B’ are marked on the given political outline map of India. Identify these features with the help of the following informations and write their correct names on the lines marked near them.

(A) The place where the Indian National Congress Session was held.

(B) The place where the movement of Indigo planters was started.

(b) Locate and label any four of the following with appropriate symbols on the same given political outline map of India.

Locate and label any four of the following with appropriate symbols

Note : The following questions are for Visually Impaired Candidates only in lieu of Q. No. 35. Attempt any six questions.

35.1 Name the State where the session of Indian National Congress was held in 1920.

35.2 Name the State where the movement of Indigo planters was started.

35.3 Name the State where the Jallianwala Bagh massacre occured.

35.4 Name the State where Sardar Sarovar Dam is located.

35.5 Name the State where Bhilai Iron and Steel plant is located.

35.6 Name the State where Pune Software Technology Park is located.

35.7 Name the State where Kochi ‘Sea Port’ is located.

35.8 Name the State where Indore cotton textile industry is located.


Answer :

See filled attached map.

For Visually impaired candidates:

35.1 Maharashtra

35.2 Bihar

35.3 Punjab

35.4 Gujarat

35.5 Chhattisgarh

35.6 Maharashtra

35.7 Kerala

35.8 Madhya Pradesh (MP)

Any Six questions to be attempted

ncert solution 10th social science 32-1-1 Question 35

☞ Click here for privious year Question papers

CBSE Class 10 Social science Question Paper 2017 2018 2019 2020 Solved all Sets

class 10 Social science sample paper 2020 solved, sample paper class 10 Social science, cbse class 10 Social science question paper 2018, sample paper class 10 Social science 2019, Social science question paper for class 10, cbse previous year question papers class 10 Social science, cbse sample paper for class 10 Social science, cbse class 10 Social science question paper 2019, class 10 Social science sample paper 2019 solved, cbse class 10th Social science question paper, 10th Social science question paper, sample paper class 10 Social science 2020, Social science sample paper class 12, cbse question paper for class 9 Social science, cbse Social science sample paper, cbse 10th class Social science

Ncert Solution for class 6 to 12 download in pdf

CBSE Model test papars Download in pdf

NCERT Books Free Pdf Download for Class 5, 6, 7, 8, 9, 10 , 11, 12 Hindi and English Medium

Mathematics Biology Psychology
Chemistry English Economics
Sociology Hindi Business Studies
Geography Science Political Science
Statistics Physics Accountancy

CBSE Syllabus Class 6 to 9, 10, 11, 12 Maths, Science, Hindi, English ...

Last year CBSE Question paper for Class 6 to 9, 10, 11, 12 Maths, Science, Hindi, English ...

Important Links

Follow Us On

Face book page ncerthelp twitter page youtube page linkdin page

Revised Syllabus for Class 12

Please Share this webpage on facebook, whatsapp, linkdin and twitter.

Facebook Twitter whatsapp Linkdin

Copyright @ ncerthelp.com A free educational website for CBSE, ICSE and UP board.