Home UP BOARD Question Papers NCERT Solutions CBSE Papers CBSE Notes NCERT Books CBSE Syllabus

CBSE Class 10 English Communicaion Question Paper 2017 2018 2019 2020 Solved All Sets

Here we are providing CBSE Previous Year Question Papers Class 6 to 12 solved with soutions CBSE Class 10 English Communicaion Question Paper 2017 2018 2019 2020 Solved all Sets class 10 English Communicaion sample paper 2020 solved, sample paper class 10 English Communicaion, cbse class 10 English Communicaion question paper 2018, sample paper class 10 English Communicaion 2019, English Communicaion question paper for class Practice of previous year question papers and sample papers protects each and every student to score bad marks in exams.If any student of CBSE Board continuously practices last year question paper student will easily score high marks in tests. Fortunately earlier year question papers can assist the understudies with scoring great in the tests. Unraveling previous year question paper class 10 English Communicaion is significant for understudies who will show up for Class 10 Board tests.

Class 10 Subject English Communicaion Paper Set 1 with Solutions

SECTION A – (Reading)


Question 1: (Marks 8)

1. Read the passage given below and answer the questions that follow : 8 1 The time Uncle Ken and I went for a walk and he insisted on going the zigzag way, I did the same. It was fun. But like all things to do with Uncle Ken, it landed us in a situation where we had to make a hasty exit. While we were being chased away by an irate man from his fields and were dashing away, Uncle Ken’s hat flew off. Later, when we had stopped panting, I remembered what Granny had said about looking at the funny side of situations and had a good laugh. Unfortunately, I don’t think Uncle Ken saw the lighter side at that moment.

2. It helps to have such an outlook on finding oneself in the oddest of circumstances. Like the time I was in Mumbai and my belt decided to have some fun by getting entangled with a fellow passenger’s luggage. After that, I sat quietly at the book festival I had been taken to attend, to keep my belt out of trouble. And it’s not just belts that get me into trouble. There was the time I was sharing a taxi to Delhi with a gentleman with a fierce moustache. He was carrying a book written by me with him. When I told him it was my book, he looked offended that I was trying to lay a claim to his property. I gave up on the conversation quickly and filed it away for future use in a story.

 

3. I have even been accused by some of my younger audience for being too funny. Once a girl asked me disapprovingly why my ghost stories are not scary enough. ‘‘Your ghosts are too funny,’’ she grumbled. So, I tried to write a few scary ghost stories. But I find benign, friendly ghosts just as delightful. So, I also wrote about my friend Jimmy, who discovered he was a jinn. That meant he could elongate his arms at will. This ensured that he had a starring role to play in the school basketball team. Mostly, I feel I have been able to live this life enjoying its small moments of happiness and been able to laugh when needed.

1.1 On the basis of your understanding of the above passage, answer any eight of the following questions :

(a) While on a walk, what did Uncle Ken insist on ?

(b) What happened when Uncle Ken was chased away from the field of an irate man ?

(c) How did Uncle Ken react to his hat flying off ?

(d) What was the oddest situation that the narrator had faced in Mumbai ?

(e) ‘I was trying to lay claim to his property.’ What is the ‘property’ referred to in this sentence ? (f) What did the girl accuse the narrator of ?

(g) Why did Jimmy have a starring role to play in the school basketball team ?

(h) What kind of life did the narrator have ?

(i) Which word in paragraph 3 means the same as ‘harmless’ ?


Answer :

a) insisted on going zigzag way

b) he dashed out of the field, was panting and his hat flew off

c) he did not see the lighter / funny side of the incident

d) his belt got entangled with fellow passenger’s luggage

e) the book that the gentleman was reading was written by the narrator himself

f) that his ghosts were funny and not scary

g) because he could elongate his arms at will

h) lived his life to the fullest, enjoying its small moments of happiness


Question 2: (Marks 12)

Read the passage given below and answer the questions that follow :

1. Choice of profession and career is of great importance. Success depends on the right and timely choice of a career. There are a great variety of careers and professions. The lack of proper counselling worsens the situation. It also results in unemployment and frustration which means a lot of waste of money, time and energy. The students should take the help of elders, teachers, and professionals in deciding their careers. They should choose their career according to their aptitude and resources.

2. Young people are ambitious, impatient and eager to achieve good positions. They want to become high officials, executives and have top positions without considering their qualifications, skills etc. This is a wrong attitude. One should be realistic. One may dream of becoming a super film star and end up as a mere casual artist. Such high ambitions lead to disillusionment and unhappiness.

3. It is better to choose a career at the high school level than go for higher studies aimlessly. One should go for a vocational course at this stage. There are many careers, professions and vocations to choose from. There are teaching, engineering, medicine, law, technology, business, trade, computer application career, government employment, positions in the police and army etc. But each of these requires special aptitude, training, and resources. One may have proper qualifications and aptitude for a career of a doctor or engineer. But if there are no financial resources to train for it, one cannot choose it as one’s career.

4. Choice of a career is not simply a matter of likes and dislikes. Financial resources play a very important role in deciding to choose a profession. For lack of funds, one will have to choose a far humbler career. One can take to politics if one has an aptitude for public life. It is a profession of hard labour and perseverance. If you have strong optimism, ambition for fame and are prepared to face the worst, you are best suited for politics. If you have enough money and resources and want to grow very rich, you can choose business as your career. Therefore, be practical, logical and reasonable in choosing your profession. This is a crucial choice.

2.1 On the basis of your understanding of the above passage, answer any four of the following questions in 30 – 40 words each : (Marks 2 ×4=8)

(a) State the factors that can help young people decide their career.

(b) What leads to disillusionment and unhappiness among young people ?

(c) What is the right time to make a career choice ? Why ?

(d) Why are financial resources important while choosing a career ?

(e) What are the qualities needed to become a politician ?


Answer :

a) students can take help of elders, teachers and professionals in deciding their careers. They should choose their careers according to their aptitude and resources.

b) wrong, unrealistic attitude, high ambitions

c) high school level else left groping aimlessly

d) for lack of funds, one will have to choose a far humbler career

e) strong optimism, ambition for fame, prepared to face the worst, has perseverance and to be ready for hard labour (any two)

2.2 On the basis of your understanding of the above passage, fill in any two of the following blanks with appropriate words/phrases : (Marks 1×2=2)

(a) One’s success in life depends on ___________ .

(b) Lack of proper counselling leads to ___________ .

(c) ___________ play an important role in one’s choice of profession.


Answer :

a) right and timely choice of a career

b) unemployment and frustration

c) elders, professionals and teachers

2.3 Find out words/phrases from the passage that mean the same as the following. Attempt any two. (Marks 1×2=2)

(a) guidance (para 1)

(b) aspire (para 2)

(c) funds (para 3)


Answer :

a) counselling

b) dream / ambition

c) financial resources

SECTION B – (Writing and Grammar)


Question 3: (Marks 8)

You are Sahil/Sahira, resident of 12, Mall Road, Kanpur. You recently visited an orphanage and saw many children living in poor conditions. You feel sympathy for them. They should get good food, healthy living conditions and proper education. Write a letter (100 ? 120 words) to the editor of a national daily requesting the authorities to take proper care of these helpless children.

OR

You wish to join hobby classes during summer break at Culture and Art Centre, Ambattur Road, Chennai. You wish to learn instrumental music or an Indian dance. Write a letter of enquiry (100 ? 120 words) to the Director asking about details like charges and timings and describing your taste, experience etc. You are Sahil/Sahira, resident of 12 Fort Road, Chennai.


Answer :

Suggested Value Points:
Enquire about
► fee structure
► timings
► dates and duration
► eligibility
► mention details of the classes you might like to join. (instrumental music / Indian dance)
► skills you might like to learn
► mention previous experience (any other relevant point)


Question 4: (Marks 10)

Write a short story in 200 – 250 words, with the help of the cues given below. Give a suitable title to the story. 10 The golden gates of heaven opened ...... beautiful sight ...... the weather was ...... I saw ...... I pinched myself to see if I was awake ...... .

OR

A black snake ...... a big hood ...... red eyes ...... hissed in anger ...... not very far from me ...... no place to run ...... suddenly a heavy shower ...... the snake slithered and slipped ...... I ran faster ...... reached safety ...... .


Answer :

Any story developed logically with the help of given cues is acceptable.


Question 5: (Marks 4)

Fill in the blanks in the paragraph given below by choosing the most appropriate options from the ones that follow. Write the answers in your answer sheet against the correct blank numbers. (Attempt any four) 1×4=4

Fill in the blanks in the paragraph given below by choosing the most


Answer :

a) (iv) to

b) (ii) notified

c) (i) have

d) (iii) in

e) (i) the


Question 6: (Marks 4)

In the following paragraph, one word has been omitted in each line. Write the missing word along with the word that comes before and the word that comes after it against the correct blank number. The first one has been done for you. (Attempt any four)

In the following paragraph, one word has been omitted in each line


Answer :

In the following paragraph, one word has been omitted in each line


Question 7: (Marks 4)

Rearrange any four of the following word clusters to make meaningful sentences :

(a) not / be / student / it / easy / a / is / to

(b) are / these / they / under / days / pressure

(c) need / be / the / parents / to / supportive / very

(d) can’t / be judged / academic / on their / only / students / performance

(e) provide / we / them / more / should / opportunities.


Answer :

a) It is not easy to be a student.

b) They are under pressure these days. / These days they are under pressure.

c) The parents need to be very supportive.

d) Students can’t be judged only on their academic performance.

e) We should provide them more opportunities.

SECTION C – (Literature)

Question 8: (Marks 4)

Read the extract given below and answer the questions that follow. Write each answer briefly in your answer sheet.

There was a pause. Nicola was glaring at his younger brother in vexation. ‘‘We could not think of troubling you, sir.’’

(a) Who is referred to as ‘sir’ here ?

(b) Why did Nicola glare at his younger brother ?

(c) What offer was made by ‘sir’ ?

(d) What does the word ‘pause’ mean ?

OR

Caesar : ‘‘How foolish do your fears seem now, Calpurnia ! I am ashamed I did yield to them. Give me my robe, for I will go.’’

(a) What were Calpurnia’s fears ?

(b) Why did they seem foolish to Caesar ?

(c) Where did Caesar want to go ?

(d) What does the word ‘yield’ mean ?


Answer :

i) the narrator

ii) talked about their plan / asked for a lift / didn’t want a favour

iii)offered to take them to Poleta in his car / offered to drop them at Poleta

iv) break / gap / to stop/to wait / silence

OR

i) Caesar might be harmed / killed

ii) they were baseless / irrational / illogical

iii) the Senate

iv) give in / agree


Question 9: ((Marks 8)

Answer any four of the following questions in 30 – 40 words each :

(a) How, according to Shakespeare, will poetry prove to be more powerful than statues ?

(b) ‘The Nightingale was a misfit in the world of the cunning.’ Comment.

(c) Why is Helen, the ghost, upset with people using Ouija Boards ? (A Shady Plot)

(d) What made the postmaster understand Ali’s pain later on in the story, ‘The Letter’ ?

(e) Why did the poet wait for the snake to drink first from the trough ? (Snake)


Answer :

(a) How, according to Shakespeare, will poetry prove to be more powerful than statues ?

Value Points:

► poetry immortal

► its appeal everlasting

► monuments / statues are subject to vagaries of time - fall into ruins / can be destroyed with passage of time / perish

(b) ‘The Nightingale was a misfit in the world of the cunning.’ Comment.

Value Points:

► innocent, trusting by nature – rather gullible, foolish

► the frog cunning / exploitative / dominating

► the innocent Nightingale could not see through frog’s motive / game / plan

► suffered and lost her life

(c) Why is Helen, the ghost, upset with people using Ouija Boards ? (A Shady Plot)

Value Points:

► Ouija board users trouble ghosts / bother them

► call them out of their beds too often at night / odd times

(d) What made the postmaster understand Ali’s pain later on in the story, ‘The Letter’ ?

Value Points:

► when his own daughter falls ill and there was no news of her

► suffered pangs of separation

(e) Why did the poet wait for the snake to drink first from the trough ? (Snake)

Value Points:

► the snake had reached the trough before him

► it was like an honoured guest

► had the first right to drink water


Question 10: (Marks 8)

Attempt the following question in 100 – 120 words :

In the lesson ‘Patol Babu, Film Star’, what kind of values are being upheld by Patol Babu ? Quote instances to show his sincerity and dedication.

OR

Show that Miss Mebbin is greedy and Miss Packletide is jealous.


Answer :

PROSE – PATOL BABU, FILMSTAR

Value Points:
► perfectionism
► meticulousness
► dedication
► commitment
► valuing satisfaction over money

INCIDENTS

► makes the most of given opportunity
► squeezes the last drop of meaning out of the word ‘Oh’ given to him
► does justice to the role
► does not wait for money

OR

PROSE – MRS. PACKLETIDE’S TIGER

Value Points:
► Mrs. Packletide a petty jealous woman
► wanted to outshine Loona Bimberton who had been carried eleven miles in aeroplane
► made plans for a tiger hunt
► procures tiger skin
► throws lunch party
► invites Loona to give her a tiger claw brooch
► took all this trouble only to belittle Loona’s achievement and make her envious of her
► Miss. Mebbin – a greedy woman,
► knew Mrs. Packletide’s secret – how the tiger was killed
► exploited her / blackmailed her / forced her to buy a weekend cottage
► cunning


Question 11: (Marks 10)

Answer the following question in 200 – 250 words :

What are the strengths of Anne’s character which help her survive in the Annexe ?

OR

How did the diary help Anne to overcome her loneliness ?

OR

How did the arrival of Anne Sullivan prove to be a turning point in Helen’s life ?

OR

Give a character sketch of Helen with a focus on her bitter childhood.


Answer :

ANNE’S CHARACTER

Value Points:
Strength of character
► a strong survival instinct
► adapts herself to the situation and people
► optimism ► perseverance
► love of writing

OR

ROLE OF DIARY

Value Points:
► Anne’s best friend
► her confidante
► poured her feelings, reactions into it
► a source of comfort and solace
► a true friend who helped her overcome her loneliness

OR

ARRIVAL OF ANNE SULLIVAN

Value Points:
► deaf, dumb and blind Helen trapped in her silent, dark world
► Anne’s arrival- a turning point in her life
► empathized with her
► understood her limitations
► dealt with her problems very sympathetically
► accompanied her wherever she went and gave her moral and material support

OR

CHARACTER SKETCH OF HELEN

Value Points:
Helen’s severe physical disabilities – their effect on her life
► felt isolated in her dark world
► embittered
► angry with the world at large
► rebellious
► frustrated as no one understood her
► unwilling to listen / stubborn

INCIDENTS

► cut off Martha’s hair
► locked her mother in the pantry
► locked Anne Sullivan in her room
► got into mischief frequently
► stole the cake and ate it.

☞ Click here for privious year Question papers

CBSE Class 10 English Communicaion Question Paper 2017 2018 2019 2020 Solved all Sets

class 10 English Communicaion sample paper 2020 solved, sample paper class 10 English Communicaion, cbse class 10 English Communicaion question paper 2018, sample paper class 10 English Communicaion 2019, English Communicaion question paper for class 10, cbse previous year question papers class 10 English Communicaion, cbse sample paper for class 10 English Communicaion, cbse class 10 English Communicaion question paper 2019, class 10 English Communicaion sample paper 2019 solved, cbse class 10th English Communicaion question paper, 10th English Communicaion question paper, sample paper class 10 English Communicaion 2020, English Communicaion sample paper class 12, cbse question paper for class 9 English Communicaion, cbse English Communicaion sample paper, cbse 10th class English Communicaion

Ncert Solution for class 6 to 12 download in pdf

CBSE Model test papars Download in pdf

NCERT Books Free Pdf Download for Class 5, 6, 7, 8, 9, 10 , 11, 12 Hindi and English Medium

Mathematics Biology Psychology
Chemistry English Economics
Sociology Hindi Business Studies
Geography Science Political Science
Statistics Physics Accountancy

CBSE Syllabus Class 6 to 9, 10, 11, 12 Maths, Science, Hindi, English ...

Last year CBSE Question paper for Class 6 to 9, 10, 11, 12 Maths, Science, Hindi, English ...

Important Links

Follow Us On

Face book page ncerthelp twitter page youtube page linkdin page

Revised Syllabus for Class 12

Please Share this webpage on facebook, whatsapp, linkdin and twitter.

Facebook Twitter whatsapp Linkdin

Copyright @ ncerthelp.com A free educational website for CBSE, ICSE and UP board.