Home UP BOARD Question Papers NCERT Solutions CBSE Papers CBSE Notes NCERT Books CBSE Syllabus

CBSE Class 12 Board Exam Information Technology Paper 2018 2019 2020 With Solutions

Here we are providing CBSE Previous Year Question Papers Class 6 to 12 solved with soutions CBSE Class 12 Board Exam Information Technology Paper 2018 2019 2020 with Solutions Information Technology sample paper class 12, Information Technology previous year question paper class 12, cbse class 12 Information Technology sample paper, cbse class 12 Information Technology sample paper 2020, Information Technology sample paper Practice of previous year question papers and sample papers protects each and every student to score bad marks in exams.If any student of CBSE Board continuously practices last year question paper student will easily score high marks in tests. Fortunately earlier year question papers can assist the understudies with scoring great in the tests. Unraveling previous year question paper class 12 Information Technology is significant for understudies who will show up for Class 12 Board tests.

Class 12 Subject Information Technology Paper Set 1 with Solutions

SECTION A

(Employability Skills)

Answer any 4 questions out of the given 6 questions of 1 mark each :


Question 1: (Marks 1)

__________ are a group of words that work together to communicate an element of speech.


Answer :

Phrases/Sentences/Messages/Statements


Question 2: (Marks 1)

__________ refers to focusing human efforts for maintaining a healthy body and mind capable of better withstanding stressful situations.


Answer :

Stress Management / Yoga / Meditation /Exercise /Vacations with friends and family /Taking Nature walks


Question 3: (Marks 1)

Having conscious knowledge of your own self, capabilities, feelings and one’s own character is called as __________ .


Answer :

Awareness / Confidence / Consciousness / Esteem

(use of word ‘Self ‘, ‘External’ or ‘Internal’ with the above words should also be considered)


Question 4: (Marks 1)

A __________ is a software that helps you type and work with text on a computer. (word processor / spreadsheet / calculator)


Answer :

Word Processor


Question 5: (Marks 1)

Entrepreneurs are not job seekers but they create opportunities of employment for people. (True/False)


Answer :

True


Question 6: (Marks 1)

__________ defines a Green economy as one that results in ‘‘improved human well-being and social equity, while significantly reducing environmental risks and ecological scarcities’’.


Answer :

United Nations Environment Programme / UNEP / Sustainable Development / Green skills

Answer any 3 questions out of the given 5 questions of 2 marks each :


Question 7: (Marks 2)

Explain four types of sentences in English.


Answer :

There are four types of sentences in the English language.

1. Imperative- gives a command (.)

2. Assertive / Declarative- makes a statement (.)

3. Interrogative- asks a question (?)

4. Exclamatory- expresses strong feelings (!)

OR

1. Simple

2. Compound

3. Complex

above three can also be considered as different types of sentences

OR

Any four different types of examples should also be considered full marks


Question 8: (Marks 2)

List any four characteristics of entrepreneurship.


Answer :

(Any four from the following)

Ambition, Confidence, Willingness, Ability to learn from mistakes, Trust and respect for the team, Self-Motivation, Leadership , Risk taking , Optimistic , Innovative, Goal oriented, Vision, Creativity, Motivator, Decision maker, Strong work ethics, Action oriented, Disciplined, Dynamic agent, Skill, Knowledge etc.

OR

Any other characteristics of entrepreneurship


Question 9: (Marks 2)

Write steps to highlight text in an OpenOffice Writer.


Answer :

Write steps to highlight text in an OpenOffice Writer


Question 10: (Marks 2)

List any two factors that affect self-confidence.


Answer :

1. Childhood

2. Family

3. Friends

4. Work

5. Environment

6. Society

7. Media

8. Spirituality/Yoga/Meditation/Exercise

9. Relationships

10. Health

11. Academics

12. Self-belief

13. Stress

OR

Any other relevant factor


Question 11: (Marks 2)

List any four factors causing ecological imbalance.


Answer :

The various factors causing ecological imbalance are as follows:

1. destruction of forests /Deforestation

2. Industrialization/ Factories

3. Urbanization

4. Large scale use of pesticides

5. overgrazing

6. degradation of land / Soil erosion

7. Faulty utilization of water resources

8.Environmental problems from faulty mining practices

9. Pollution

10. Population/Over population

11. Excessive of Technologies

OR

any other relevant factor causing ecological imbalance

SECTION B


(Subject Skills)

Answer any 10 questions out of the given 12 questions of 1 mark each :

Question 12: (Marks 1)

When a combination of hardware and software enables a person with a disability or impairment to use a computer, it is known as

(A) Mechanical assistance

(B) Assertiveness

(C) Assistive Technology

(D) Assistance and communication


Answer :

Assistive Technology


Question 13: (Marks 1)

__________ in Control Panel are used to customize the way your keyboard, display, or mouse function.


Answer :

Accessibility Options /Ease of Access


Question 14: (Marks 1)

Picture and Clipart options are available under __________ .


Answer :

Insert Tab /Illustrations Group


Question 15: (Marks 1)

Header option is available under __________ group in Insert Tab.


Answer :

Header & Footer


Question 16: (Marks 1)

__________ is one of the functions available in the spreadsheet to perform addition of selected numbers in the sheet.


Answer :

Sum/Autosum


Question 17: (Marks 1)

Autosum automatically selects the values around the cells either _______ or __________ .


Answer :

Horizontally, Vertically

OR

Rows, Columns


Question 18: (Marks 1)

Layout option is available under __________ group in the Home tab.


Answer :

Slides/ New slide layout

OR

Page Setup (*consider this answer because software is not mentioned)


Question 19: (Marks 1)

Presentation software enables the user to add tables in the slides in order to represent the __________ data meaningfully.


Answer :

Statistical /Raw / Tabular / Comparative / Simple


Question 20: (Marks 1)

Time management is the act of planning to stay organized that will result in increased __________ and __________ .


Answer :

Productivity, Efficiency, Strength, Capability

OR

any other relevant answers


Question 21: (Marks 1)

__________ appointments can be used for scheduling repetitive tasks.


Answer :

Recurring / Business / Daily / Weekly / Monthly / Yearly


Question 22: (Marks 1)

__________ statement is used to add one or more records to a database.


Answer :

INSERT

OR

Insert > Row

OR

Right-click on any Row > New Row

OR

Ctrl + [+]


Question 23: (Marks 1)

__________ statement retrieves zero or more rows from one or more database tables.


Answer :

SELECT

OR

Double click on the table Name

OR

Right Click on Table Name > Open

Answer any 4 questions out of the given 6 questions of 2 marks each :

Question 24: (Marks 2)

Explain Blog. Give any two websites that offer free blog services.


Answer :

A blog is a discussion style site used by non-technical (or technical users) users for creating personal web pages. OR Blogs are similar to an online personal diary and simple to use.

OR

We can use a blog to convey messages about events, announcements, news, reviews, etc.

OR

A website where a person writes regularly about topics that interest them, with photograph or text

OR

Some of the popular websites that offer free blog services include:

1. www.WordPress.com

2. www.blogger.com

3. www.blog.com

4. www.weebly.com

5. www.blogsome.com

6. www.tumblr.com

7. www.wix.com

8. www.joomla.com

9. www.medium.com

10. www.ghost.com Note: i) If in place of definition of Blog if candidate writes, how to use blog, it should also be considered.

ii) Any correct website apart from the above-mentioned website that offer free blog services should also be considered


Question 25: (Marks 2)

List any four items that may be added in the Header area.


Answer :

• Picture

• Page number

• Number of Pages

• Date

• Time

• File Path

• File Name

• Sheet name

• Name of the author

• Company or Department Name

Any other relevant answers can be considered


Question 26: (Marks 2)

List any two conditions/formats/items that can be used for conditional formatting in a Spreadsheet.


Answer :

List any two conditions/ formats/items that can be used for conditional


Question 27: (Marks 2)

Mention two ways in which a movie file may be inserted in a presentation.


Answer :

(Any Two from the following ways)

A movie file can be inserted in following ways:

• Using Insert Tab

• Using Title and Content Layout Option

• Using Insert > movie > from file

• Using Insert > movie > Clip Organizer

• Using Insert > movie > Online videos

• By Copy and Paste movie file

• By Cut and Paste movie file

• By Drag and Drop movie file


Question 28: (Marks 2)

Mention two ways of scheduling an appointment.


Answer :

You can schedule an appointment in two ways:

1. Using Menu bar.

2. Using calendar view

3. Calendar > Home tab > New appointment

4. Using Daily / Weekly / Monthly / Yearly


Question 29: (Marks 2)

Explain two types of languages used for creating and manipulating the data in databases.


Answer :

DDL/Data Definition Language/ Data Description Language: which work on the structure of table and it consist of following statements: CREATE, ALTER, and DROP.

DML/Data Manipulation language: which work on the content of table and it consist of following statements: INSERT, UPDATE, DELETE

1 mark each for the DDL and DML or full form or explanation

1 mark each for writing only DDL and DML with example

OR

(Any two from the following)

• Oracle

• MySQL

• SQL

• MS Access

• dBase

• FoxPro etc.

Answer any 4 questions out of the given 6 questions of 3 marks each :

Question 30: (Marks 3)

What are section breaks ? Explain how a section break helps in formatting a document.


Answer :

Section breaks can be used to separate a document into sections.

OR

To separate a section in a document, you can use the section break.

OR

A section break controls the formatting of the document content that precedes it, until it reaches another section break.

1.5 marks for any above section break definition

(Any one from the following ways)

Section break help in following ways:

• Add flexibility to formatting a document.

• We can create different footnote numbering, change the layout of columns, change page borders for different pages, and even change page layouts in the same document.

• Using section breaks is like having mini-documents in one large document.

• We can separate the chapters as separate sections in our document so that the page numbering for each chapter begins at 1.

• We can also create a different header or footer for a section of our document.


Question 31: (Marks 3)

Differentiate between linking and embedding a document. Does embedding an object increase the size of the document ? List any two websites that offer free clipart.


Answer :

(Any one from the following)

• Embedding an object makes it part of the document while linking an object does not include the object file into the document files.

• Users trying to access the linked object must also have direct access to the separate file that forms that object.

• Linking means change in source file reflected in the target file but Embedding means change in source file does not reflect in the target file.

1 mark for correct difference

Yes, embedding a document increases the size of the document.

1 mark for answer

(Any two from the following examples)

Some of the websites that have free clip arts are:

• www.openclipart.org

• www.pdclipart.org

• www.clker.com

•bull; www.freeclipartnow.com

• www.wpclipart.com

• www.webweavers.com

• www. Vecteezy.com

• www.vertvex.com

• www.clipartlord.com

Note: Any other correct website that offer free clipart should also be considered


Question 32: (Marks 3)

Give any three basic guidelines for charts in a presentation


Answer :

(Any three from the following guidelines)

Some Basic guidelines are as follows:

• Convey one message per chart.

• Make the message the heading.

• Make the chart easy to read.

• Label the X and Y axis and label the lines, bars or pie wedges.

• Make the most important text largest

• Darken the most important data lines or sections.

• Make bars and columns wider than the spaces between them.

• Be accurate. • Always start a numerical axis at zero.

• Compare only like variables.

• Eliminate all unnecessary details.

• Avoid extra grid lines, data points, boxes etc.

• Use a few (maximum four) colors per visual.

Note: any other relevant guideline can also be considered.


Question 33: (Marks 3)

Write steps to give transition effects in a presentation software.


Answer :

Steps to give transition effects:

• Click on Animations Tab / Transitions Tab

• A list of transition effects will be displayed.

• Select an effect from Transitions to this slide group and doubleclick on it.


Question 34: (Marks 3)

Explain any thee data types in OpenOffice base.


Answer :

(Any three from the following data types/examples of data types)

1) Numeric Types: - It is used for describing numeric values for the field. For Example: Integer, Decimal, Float, Double, Single.

2) Alphanumeric Types: - it is used to store the combination of alphabet, numbers or special characters. For Example: Char, Varchar, Text, Memo

3) Binary Types: it is used for describing data in binary formats. For Example: Image, Binary, Yes/No.

4) Date & Time: it is used for describing date and time values for the field. For Example: Date, Time, Timestamp

5) Other Variable types: it is used to describing anything from binary code to images, sound file to another file.

For Example: Object, hyperlink, OLE Object, Lookup Wizard

Note: Writing of field name that depict different datatype may also be given due credit.


Question 35: (Marks 3)

Explain the following with respect to Databases :

(a) Forms

(b) Reports

(c) Table


Answer :

(a) Forms

A form provides the user a systematic way of storing information into the database.

OR

It is an interface in a user specified layout that lets users to view, enter, and change data directly in database objects such as tables.

OR

Forms are the user-friendly interfaces that facilitates the process of entering data in tables and queries.

(b) Reports

A report is used to generate the overall work outcome in a clear format.

OR

Reports are used to display the selected data in a printable format

OR

Reports collects the summarize data from one or more tables/ queries and organized it in a printable form

(c) Table

A table is a set of data elements (values) that is organized using a model of vertical columns (which are identified by their name) and horizontal rows.

OR

A table is a combination of rows and columns.

OR

Tables are building blocks of a database. They store complete data in a structured manner.

Answer any 2 questions out of the given 4 questions of 5 marks each :

Question 36: (Marks 5)

(a) Explain any three types of impairments that impact computer usage.

(b) Explain Client-Server architecture and Peer-to-Peer Architecture.


Answer :

(a) Explain any three types of impairment that impact computer usage.

(Any three types of impairments from the following)

• There are numerous types of impairment that impact computer usage. These include:

• Cognitive impairments and learning disabilities, such as dyslexia, attention deficit-hyperactivity disorder (ADHD) or autism.

• Visual impairment such as low-vision, complete or partial blindness and color blindness.

• Hearing impairment including deafness.

• Physical/Motor or dexterity impairment such as paralysis, cerebral palsy or carpal tunnel syndrome and repetitive strain injury.

(b) Explain Client- Server architecture and Peer to Peer architecture.

Client-Server Architecture: networks in which certain computers have special dedicated tasks, providing services to other computers (in the network) are called client server networks.

OR

The computer(s) which provide services are called servers and the ones that use these services are called clients.

OR

The model of interaction between two application programs in which a program(client) request a service from a program at the other end (server)

1 mark for any above explanation

Peer-to-peer (P2P) Architecture: Networks in which all computers have an equal status are called peer to peer networks.

OR

In peer to peer network each terminal has an equally competent CPU.

OR

Network in which one computer is connected to another computer directly

OR

When two or more computer connected to each other and there is no client and server between them.


Question 37: (Marks 5)

Given the following Spreadsheet, write the appropriate Formula/ Expression/Function to be used for (a) to (e) :

Given the following Spreadsheet, write the appropriate Formula/

(a) Write the formula to calculate the Total sales of North Zone.

(b) Write the feature used for arranging the Sales from Lowest to the Highest.

(c) To find the Maximum Sales in East Zone. (d) To find the Average Sales in Jan-Mar in cell C7.

(e) To find the difference between the sales in East Zone and West Zone in Apr-Jun.


Answer :

(a) Write the formula to calculate the Total sales of North Zone

= SUM (B3:E3)

OR

= SUM (B3, C3, D3, E3)

OR

= (B3+C3+D3+E3)

OR

Select F3 cell and press Autosum icon 1 mark for any above answer

(b) Write the feature used for arranging the Sales from Lowest to the Highest

SORT / SORTING / A to Z Icon

1 mark for the correct answer

(c) To find the Maximum Sales in East zone

=MAX (B5:E5)

1 mark for the correct answer

(d) To find the average sales in Jan-Mar in cell C7

=AVERAGE (B3:B6)

OR

=SUM (B3:B6)/4

OR

= (B3+B4+B5+B6)/4

Note: In place of cell range B3:B6, C3:C6 may also be considered

1 mark for the correct answer

(e) To find the difference between the sales in East zone and West zone in Apr- Jun.

= C5 – C4

1 mark for above answer

Note: For all the part of question No. 37

i) Ignore “=” operator before the function

ii) ½ mark should be awarded for writing only function name without cell range


Question 38: (Marks 5)

Rashika is preparing a presentation to give an annual sales report and the progress made by her zonal teams. She has to do the following in the presentation. Suggest appropriate measures to do so.

(a) She wants to show the sales data in a pictorial form. Which tool/option should she use to compare the data ?

(b) She wants to give some effect whenever the slide changes. How can she do this ?

(c) She has to show a table created in spreadsheet on her slide.

(d) She wants to take printouts such that more than one slide is printed on the page having only textual content.

(e) Give her an additional guideline for preparing a presentation.


Answer :

(a) She wants to show the sales data in a pictorial form which tool /option she should use to compare the data?

Charts /Graph

1 mark for the above answer

(b) She wants to give some effect whenever the slide changes. How can she do this?

Transition Effects /Slide Transition/ Transition/Animation Effect

1 mark for the correct answer

(c) She has to show a table created in a spreadsheet on her slide.

Choose Object from the Insert menu.
In the Insert Object dialog box,
click the Create from File option and
click Browse to locate and choose the spreadsheet that contains the table.

OR

Copy the desired table from the spreadsheet and paste into the slide.

1 mark for any above answer

(d) She wants to take printouts such that more than one slide is printed on the page having only textual content.

Through Outline option

OR

File > Print > Outline

OR

Ctrl + P > Outline

1 mark for any above answer

½ marks for only “print command”

(e) Give her an additional guideline for preparing a presentation

(Any two guidelines from the following)

• Know your topic

• Use Key phrases about the topic

• Avoid too much text on each slide

• Limit the number of slides

• Avoid fancy fonts

• Use contrasting colors for text and background

• Animation and transition must be used carefully to avoid distraction

• Do a thorough spell check across all slides

• Remove irrelevant content such as images or clip arts, terms

• Insert speaker notes. etc.


Question 39: (Marks 5)

Create table EMPLOYEE


Answer :

Create table employee

• right-clicking the table > Click Datasheet view from the shortcut menu.

• Add New Field column, enter the name of the fields that you want to create.

(b)

A primary key is a unique value that identifies a row (tuple) in a table.

OR

A field (column/attribute) or set of fields (columns/attributes) which uniquely identifies rows (tuples) in a table(relation) is called primary key.

(c)

DDL: ALTER, DROP

DML: SELECT, INSERT

☞ Click here for privious year Question papers

CBSE Class 12 Board Exam Information Technology Paper 2018 2019 2020 with Solutions

Information Technology sample paper class 12, Information Technology previous year question paper class 12, cbse class 12 Information Technology sample paper, cbse class 12 Information Technology sample paper 2020, Information Technology sample paper class 12 2020, cbse sample paper 2020 class 12 Information Technology, class 12 Information Technology sample paper 2020, class 12 important questions Information Technology, cbse class 12 board exam Information Technology paper, Information Technology previous year question papers class 12 with solutions, Information Technology sample paper class 12 2019, cbse class 12 Information Technology question paper 2017 solved pdf, cbse class 12 Information Technology question paper 2018, class 12 Information Technology paper 2019, Information Technology question paper for class 12, cbse class 12 Information Technology paper 2019

Ncert Solution for class 6 to 12 download in pdf

CBSE Model test papars Download in pdf

NCERT Books Free Pdf Download for Class 5, 6, 7, 8, 9, 10 , 11, 12 Hindi and English Medium

Mathematics Biology Psychology
Chemistry English Economics
Sociology Hindi Business Studies
Geography Science Political Science
Statistics Physics Accountancy

CBSE Syllabus Class 6 to 9, 10, 11, 12 Maths, Science, Hindi, English ...

Last year CBSE Question paper for Class 6 to 9, 10, 11, 12 Maths, Science, Hindi, English ...

Important Links

Follow Us On

Face book page ncerthelp twitter page youtube page linkdin page

Revised Syllabus for Class 12

Please Share this webpage on facebook, whatsapp, linkdin and twitter.

Facebook Twitter whatsapp Linkdin

Copyright @ ncerthelp.com A free educational website for CBSE, ICSE and UP board.