Home UP BOARD Question Papers NCERT Solutions CBSE Papers CBSE Notes NCERT Books CBSE Syllabus

CBSE Previous Year Question Papers Class 10 Maths Chapter Wise 2018 19 20

Here we are providing CBSE Previous Year Question Papers Class 6 to 12 solved with soutions CBSE Previous Year Question Papers Class 10 Maths Chapter wise 2018 19 20 class 10 Maths sample paper 2020 solved, sample paper class 10 Maths, cbse class 10 Maths question paper 2018, sample paper class 10 Maths 2019, Maths question paper for class 10, cbse previous year question papers class 10 Maths, cbse sample paper f Practice of previous year question papers and sample papers protects each and every student to score bad marks in exams.If any student of CBSE Board continuously practices last year question paper student will easily score high marks in tests. Fortunately earlier year question papers can assist the understudies with scoring great in the tests. Unraveling previous year question paper class 10 Maths is significant for understudies who will show up for Class 10 Board tests.

Class 10 Subject Maths Paper Set 3 with Solutions

SECTION A

Question numbers 1 to 10 are multiple choice questions of 1 mark each. Select the correct choice.


Question 1: (Marks 1)

What is the largest number that divides 245 and 1029, leaving remainder 5 in each?

(a) 15

(b) 16

(c) 9

(d) 5


Answer :

(b) 16


Question 2: (Marks 1)

Consider the following distribution:


Answer :

(b) 25


Question 3: (Marks 1)

If the two tangents inclined at an angle of 60º are drawn to a circle of radius 3 cm, then the


Answer :

If the two tangents inclined at an angle of 60º are drawn to a circle of radius 3 cm, then the


Question 4: (Marks 1)

The simplest form of


Answer :

The simplest form of


Question 5: (Marks 1)

 One card is drawn at random from a well – shuffled deck of 52 cards. What is the probability


Answer :

One card is drawn at random from a well – shuffled deck of 52 cards. What is the probability


Question 6: (Marks 1)

If one zero of the quadratic polynomial


Answer :

If one zero of the quadratic polynomial


Question 7: (Marks 1)

Which of the following rational numbers is expressible as a terminating decimal?


Answer :

Which of the following rational numbers is expressible as a terminating decimal?


Question 8: (Marks 1)

 If a and ß are the zeros of (2x2


Answer :

 If a and ß are the zeros of (2x2


Question 9: (Marks 1)

The perimeter of a triangle with vertices (0, 4), (0, 0) and (3, 0) is


Answer :

(d) 12


Question 10: (Marks 1)

If P(–1, 1) is the midpoint of the line segment joining A(–3, b) and B(1, b + 4), then b is equal to

(a) 1

(b) –1

(c) 2

(d) 0


Answer :

(b) –1

In Question numbers 11 to 15, fill in the blanks:


Question 11: (Marks 1)

Distance between (a, –b) and (a, b) is ________.


Answer :

2b units


Question 12: (Marks 1)

The value of k for which system of equations x + 2y = 3 and 5x + ky = 7 has no solution is ________.


Answer :

k = 10


Question 13: (Marks 1)

The value of (cos2 45º + cot2 45º) is ________.


Answer :

The value of


Question 14: (Marks 1)

The value of (tan 27º – cot 63º) is ________.


Answer :

0


Question 15: (Marks 1)

If ratio of the corresponding sides of two similar triangles is 2:3, then ratio of their perimeters is _________.


Answer :

2 : 3

Answer the following questions, Question numbers 16 to 20


Question 16: (Marks 1)

 then find the value of cot ?.


Answer :

 then find the value of cot ?.


Question 17: (Marks 1)

The perimeter of a sector of a circle of radius 14 cm is 68 cm. Find the area of the sector.

OR

The circumference of a circle is 39.6 cm. Find its area.


Answer :

l = 68 – 28 = 40 cm

A = 280 cm2

OR

The circumference of a circle is 39.6 cm. Find its area.


Question 18: (Marks 1)

A letter of English alphabet is chosen at random. Determine the probability that chosen letter is a consonant.


Answer :

No. of consonents = 21

A letter of English alphabet is chosen at random. Determine the probability that chosen letter


Question 19: (Marks 1)

In Fig. 1, D and E are points on sides AB and AC respectively of a ΔABC such that DE || BC. If AD = 3.6 cm, AB = 10 cm and AE =4.5 cm, find EC and AC.

In Fig. 1, D and E are points on sides AB and AC respectively of a ?ABC such that DE || BC.


Answer :

. EC = 8 cm

AC = 12.5 cm


Question 20: (marks 1)

If 3y – 1, 3y + 5 and 5y + 1 are three consecutive terms of an A.P., then find the value of y


Answer :

2(3y + 5) = 3y – 1 + 5y + 1

y = 5

SECTION B

Question numbers 21 to 26 carry 2 marks each.


Question 21: (Marks 2)

A bag contains 5 red, 8 white and 7 black balls. A ball is drawn at random from the bag. Find the probability that the drawn ball is

(i) red or white

(ii) not a white ball


Answer :

A bag contains 5 red, 8 white and 7 black balls. A ball is drawn at random from the bag. Find


Question 22: (Marks 2)

Two dice are thrown at the same time. Find the probability of getting different numbers on the two dice.

OR

Two dice are thrown at the same time. Find the probability that the sum of the two numbers appearing on the top of the dice is more than 9.


Answer :

Two dice are thrown at the same time. Find the probability of getting different numbers on the


Question 23: (Marks 2)

In Fig. 2, a circle is inscribed in a ΔABC, touching BC, CA and AB at P, Q and R respectively. If AB = 10 cm, AQ = 7 cm and CQ = 5 cm then find the length of BC.

 Fig. 2, a circle is inscribed in a ?ABC, touching BC, CA and AB at P, Q and R respectively


Answer :

AQ = AR = 7 cm

BR = AB – AR = 10 – 7 = 3 cm

BC = BP + PC = BR + CQ

= 3 + 5 = 8 cm


Question 24: (Marks 2)

 Prove that:


Answer :

Prove that:


Question 25: (Marks 2)

Three cubes each of volume 216 cm3 are joined end to end to form a cuboid. Find the total surface area of resulting cuboid.


Answer :

a3 = 216 cm3

a = 6 cm

TSA of cuboid = 5a2 + 4a2 + 5a2

= 14a2

= 504 cm2


Question 26: (Marks 2)

Find the values of p for which the quadratic equation x2 – 2px + 1 = 0 has no real roots.


Answer :

For no real roots

D < 0 (–2p)2 – 4 × 1 × 1 < 0

p2 – 1 < 0

–1 < p < 1

SECTION C

Question numbers 27 to 34 carry 3 marks each.


Question 27: (Marks 3)

If 1 and –2 are the zeroes of the polynomial (x3 – 4x2 – 7x + 10), find its third zero.


Answer :

If 1 and –2 are the zeroes of the polynomial


Question 28: (Marks 3)

Draw a circle of radius 3 cm. From a point 7 cm away from its centre, construct a pair of tangents to the circle.

OR

Draw a line segment of 8 cm and divide it in the ratio 3 : 4.


Answer :

Drawing a circle of radius 3 cm, marking

Centre 0 and taking a point P such that

OP = 7 cm

Constructing two tangents

OR

Drawing a line segment of 8 cm

Dividing it in the ratio 3 : 4


Question 29: (Marks 3)

A wire when bent in the form of an equilateral triangle encloses an area of


Answer :

 A wire when bent in the form of an equilateral triangle encloses an area of


Question 30: (Marks 3)

Prove that

OR

Prove that (sin θ + cosec θ)2 + (cos θ + sec θ)2 = 7 + tan2 θ + cot2 θ.


Answer :

Prove that

OR

(sin θ + cosec θ)2 + (cos θ + sec θ)2

= sin2 θ + cosec2 θ + 2 + cos2 θ + sec2 θ + 2

= sin2 θ + 1 + cot2 θ + 2 + cos2 θ + 1 + tan2 θ + 2

= 7 + tan2 θ + cot2 θ


Question 31: (Marks 3)

If 2 is given as an irrational number, then prove that

OR

Find HCF of 44, 96 and 404 by prime factorization method. Hence find their LCM.


Answer :

Find HCF of 44, 96 and 404 by prime factorization method. Hence find their LCM.


Question 32: (Marks 3)

Prove that the parallelogram circumscribing a circle is a rhombus


Answer :

 Prove that the parallelogram circumscribing a circle is a rhombus.


Question 33: (Marks 3)

In Fig. 3, arrangement of desks in a classroom is shown. Ashima, Bharti and Asha are seated at A, B and C respectively. Answer the following:

(i) Find whether the girls are sitting in a line.

(ii) If A, B and C are collinear, find the ratio in which point B divides the line segment joining A and C.

In Fig. 3, arrangement of desks in a classroom is shown. Ashima, Bharti and Asha are seated


Answer :

In Fig. 3, arrangement of desks in a classroom is shown. Ashima, Bharti and Asha are seated


Question 34: (Marks 3)

A number consists of two digits whose sum is 10. If 18 is subtracted from the number, its digit are reversed. Find the number.


Answer :

Let two digit number = 10x + y

x + y = 10 ...(i)

10x + y – 18 = 10y + x

⇒ x – y = 2 ...(ii)

On solving (i) & (ii) x = 6, y = 4

∴ Required number = 64

SECTION D

Question Nos. 35 to 40 carry 4 marks each.


Question 35: (Marks 4)

Some students planned a picnic. The total budget for food was ` 2,000 but 5 students failed to attend the picnic and thus the cost for food for each member increased by ` 20. How many students attended the picnic and how much did each student pay for the food?


Answer :

 Some students planned a picnic. The total budget for food wa


Question 36: (Marks 4)

The sum of first 6 terms of an A.P. is 42. The ratio of its 10th term to 30th term is 1:3. Find the first and the 13th term of the A.P.

OR

Find the sum of all odd numbers between 100 and 300


Answer :

The sum of first 6 terms of an A.P. is 42. The ratio of its 10th term to


Question 37: (Marks 4)

From the top of a 7 m high building, the angle of elevation of the top of a cable tower is


Answer :

From the top of a 7 m high building, the angle of elevation


Question 38: (Marks 4)

In a right triangle, prove that the square of the hypotenuse is equal to sum of squares of the other two sides.

OR

Prove that the tangents drawn from an external point to a circle are equal in length.


Answer :

For correct given, to prove, construction and figure

For correct proof

OR

For correct given, to prove, construction and figure

For correct proof


Question 39: (Marks 4)

A hemispherical depression is cut out from one face of a cubical wooden block of edge 21 cm, such that the diameter of the hemisphere is equal to edge of the cube. Determine the volume of the remaining block.

OR

A solid metallic cylinder of diameter 12 cm and height 15 cm is melted and recast into 12 toys in the shape of a right circular cone mounted on a hemisphere of same radius. Find the radius of the hemisphere and total height of the toy, if the height of the cone is 3 times the radius.

Answer :

 A hemispherical depression is cut out from one face of a cubical wooden block of edge 21 cm,


Question 40: (marks 4)

Find the mean of the following data:

Find the mean of the following data


Answer :

Find the mean of the following data:

☞ Click here for privious year Question papers

CBSE Previous Year Question Papers Class 10 Maths Chapter wise 2018 19 20

class 10 Maths sample paper 2020 solved, sample paper class 10 Maths, cbse class 10 Maths question paper 2018, sample paper class 10 Maths 2019, Maths question paper for class 10, cbse previous year question papers class 10 Maths, cbse sample paper for class 10 Maths, cbse class 10 Maths question paper 2019, class 10 Maths sample paper 2019 solved, cbse class 10th Maths question paper, 10th Maths question paper, sample paper class 10 Maths 2020, Maths sample paper class 12, cbse question paper for class 9 Maths, cbse Maths sample paper, cbse 10th class Maths

Ncert Solution for class 6 to 12 download in pdf

CBSE Model test papars Download in pdf

NCERT Books Free Pdf Download for Class 5, 6, 7, 8, 9, 10 , 11, 12 Hindi and English Medium

Mathematics Biology Psychology
Chemistry English Economics
Sociology Hindi Business Studies
Geography Science Political Science
Statistics Physics Accountancy

CBSE Syllabus Class 6 to 9, 10, 11, 12 Maths, Science, Hindi, English ...

Last year CBSE Question paper for Class 6 to 9, 10, 11, 12 Maths, Science, Hindi, English ...

Important Links

Follow Us On

Face book page ncerthelp twitter page youtube page linkdin page

Revised Syllabus for Class 12

Please Share this webpage on facebook, whatsapp, linkdin and twitter.

Facebook Twitter whatsapp Linkdin

Copyright @ ncerthelp.com A free educational website for CBSE, ICSE and UP board.